Organizatori protesta predali zahtjev za raspisivanje parlamentarnih i beogradskih izbora

Foto: Autonomija info/N1

Podijelite:

Predstavnici organizatora protesta „Srbija protiv nasilja“ predali su u Predsjedništvu Srbije zahtjev za raspisivanje parlamentarnih i beogradskih izbora.

U pomenutom dokumentu stoji: „Srbija se nalazi u dubokoj političkoj i društvenoj krizi. Svakodnevno institucionalno, pravno, verbalno i fizičko nasilje u društvu se ne smanjuje, ekonomska i socijalna kriza pogađa široke slojeve društva, zahtjevi građana koji protestuju mjesecima su ignorirani. Potrebni su nam odgovorni ljudi u politici koji će rješavati probleme umjesto što ih ignorišu“.

„Zahtijevamo raspisivanje ovih izbora zato što se nalazimo u dubokoj društveno-ekonomskoj krizi, i zato što nema snage niti volje da se iz te krize izađe od strane ove vlasti. Imali smo erupciju nasilja, a vrhunac početkom maja ove godine, nakon čega su građani izašli na proteste. Oni su izašli da bi iskazali nezadovoljstvo zbog opšteg nasilja u društvu. To nasilje je institucionalno, pravno, verbalno, i ono ne jenjava“, rekao je predsjednik Demokratske stranke Zoran Lutovac.

Ocjenjuje da je nasilje u Srbiji svakodnevno, kao i da su poslednji primjeri toga napad na aktivistu predraga Voštinića u Valjevu i ubacivanje flajera protiv Zdravka Ponoša, predsjednika partije Srbija Centar.

„Očekujemo odgovor vrlo brzo. Ne odugovlačenje. Zahtijevamo izbore koji će biti razdvojeni i od onih koji dolaze redovno, a to su pokrajinski i lokalni. Zahtijevamo ih do kraja ove godine… Ako ne dobijemo slobodne izbore, oni će dobiti kampanju na ulicama do kraja godine“, istakao je Lutovac.

Potpredsjednica Stranke slobode i pravde Marinika Tepić je naglasila da je u Srbiji pravno nasilje najizrazitije, jer se Ustav i zakoni ove zemlje krše svakodnevno.

„Sastavni dio ovog našeg zahtjeva je i insistiranje na primjeni preporuka OEBS-a, ODIHR-a, Evropskog parlamenta i Evropske komisije u pogledu predizbornih uslova, da bi demokratski izbori mogli biti mogući“, kazala je Tepić i pomenula najuočljivije primjere tih preporuka – provjera jedinstvenog biračkog smisla, smanjenje pritiska na birače u javnom sektoru i pravilan rad REM-a.

Jelena Jerinić iz Zeleno levog fronta rekla da će u Skupštini grada Beograda preduzeti korake za raspisivanje beogradskih izbora.

Narodni poslanik Radomir Lazović je ocijenio da je napad na aktivistu u Kraljevu pokušaj ubistva.

„Napad na njega je napad na sve nas“, rekao je on.

Autonomija info

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Slične vijesti

Najčitanije vesti

Najnovije