Osmani: Građani Kosova zahvalni na podršci koju je EP pružao Kosovu

Podijelite:

Predsjednica Republike Kosovo Vjosa Osmani, će na poziv predsjednice Evropskog parlamenta Roberta Metsole, govoriti sutra pred poslanicima u Evropskom parlamentu.

Kako se navodi u saopštenju Predsedništva, ovo je prvi put da će se predsjednik Republike Kosovo, kao nezavisne države, obratiti na plenarnoj sjednici Evropskog parlamenta.

“Osmani će u obraćanju poslanicima Evropskog parlamenta govoriti o dostignućima Kosova i njegovom putu ka članstvu u Evropskoj uniji“, stoji u najavi.

U saopštenju se navodi da će ona izraziti zahvalnost građana Kosova na podršci koju je Evropski parlament pružao Kosovu od 90-ih godina.

Tokom boravka u Strazburu, gdje se održava sjednica Evropskog parlamenta, Osmani će prvo primiti predsjednica Evropskog parlamenta Roberta Metsola na sastanku na kome će se razgovarati o saradnji Republike Kosovo i ove institucije, a zatim će se sastati i sa liderima grupa glavnih političkih partija zastupljenih u Evropskom parlamentu.

Iz kabineta predsjednice je također saopšteno da će se, osim sastanaka sa predstavnicima Evropskog parlamenta, Osmani sastati i sa predstavnicima Vijeća Evrope.

Ova najava stiže nakon napetosti u odnosa Kosova i Zapada usljed novonastale krize na sjeveru Kosova i nasilja kriminalnih grupa nad policijom i NATO-om, novinarima i gradonačelnicima.

Najava ujedno stiže nakon što su predstavnici Albanaca iz Preševa, Medveđe i Bujanovca saopštili da će se obratiti Evropskom parlamentu i Savetu Evrope.

Bivša predsjednica opštine Preševo i sadašnja savjetnica kosovskog premijera, Albina Kurtija, Ardita Sinani, najavila je da će delegacija iz ovih opština boraviti u trodnevnoj posjeti Briselu, a s ciljem razgovora o „teškom položaju albanske zajednice u Srbiji i diskriminaciji sa kojom se susreće“.

Riječ je zapravo o nastavku kampanje Albanaca Preševa koji pokušavaju da rješavanja statusa Srba na Kosovu povežu sa statusom Albanaca u ovim opštinama.

 „Najdugoročnije i najprikladnije rješenje bila bi Primjena reciprociteta u pravima Srba koji žive na Kosovu i Albanaca u Srbiji“, kazala je u nedelju Sinani.

Tagovi: ep Kosovo Osmani

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Slične vijesti

Najčitanije vesti

Najnovije