Palestinci: Izraelci ubili 18-godišnjaka na Zapadnoj obali

Komentari:12

Podijelite:

Palestinsko ministarstvo zdravlja saopštilo je danas da su izraelske snage ubile jednog 18-godišnjika u gradu Dženinu na okupiranoj Zapadnoj obali.

Kako je navedeno žrtva Mahmud al-Sadi je pogodjen metkom u stomak.

To je najnovije nasilje u izraelskom palestinskom sukobu na Zapadnoj obali i u istočnom Jerusalimu u kojem je od početka ove godine ubijeno preko 130 Palestinaca, najviše od 2005.

Izraelska vojska nije komentarisala taj incident, već je samo saopštila da nije bilo vojnih operacija u području Dženina, ali da je bilo racija na Zapadnoj obali i da su uhapšena trojica osumnjičenih Palestinaca. Tokom hapšenja u Nablusu vojnici su se našli na udaru vatre i uzvratili pucnjavom.

Izraelske snage gotovo svake noći hapse osumnjičene palestinske ekstremiste od proletos, posle palestinskih napada u kojima je ubijeno 19 ljudi u Izraelu.

Izrael tvrdi da su racije neophodne kako bi se uništile mreže ekstremista u vreme kada palestinske bezbednosne snage nisu u stanju ili ne žele to da učine.

Palestinci upozoravaju da racije podrivaju njihove bezbednosne snage i da im je cilj učvršćivanje decenijske okupacije zemlje na kojoj oni žele da osnuju nezavisnu državu.

Stotine Palestinaca su uhapšene u tim racijama i mnogi su sada u takozvanom administrativnom pritvoru, a optužnica protiv njih nije podignuta, niti im se sudi.

Izrael je osvojio Zapadnu obalu u ratu 1967. godine i od tada je drži pod okupacijom.

Na Zapadnoj obali se naselilo više od 500.000 jevrejskih naseljenika, a Palestinci teže da na toj teritoriji bude glavni deo njihove države koja bi obuhvatila i pojas Gaze i glavni grad bi bio istočni Jerusalim.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Slične vijesti

Najčitanije vesti

Najnovije