Palestinsko vodstvo: Izraelska okupaciona vlada je odgovorna za eskalaciju napetosti

Foto: Ambasada Palestine u Crnoj Gori

Podijelite:

Palestinsko vodstvo smatra ”izraelsku okupacionu vladu u potpunosti odgovornom za opasnu eskalaciju zbog njenih zločina protiv palestinskog naroda”, saopćeno je u subotu iz ambasade Palestine sa sjedištem u Podgorici, javlja Anadolija.

U saopćenju je navedeno kako se palestinsko vodstvo sastalo danas na čelu sa predsjednikom Mahmoudom Abbasom, a nakon sastanka je poručeno:

“Smatramo izraelsku okupacionu vladu u potpunosti odgovornom za opasnu eskalaciju zbog njenih zločina protiv palestinskog naroda.“

Istaknuto je kako se pomenuti zločini odnose na to da je „tokom ovog mjeseca ubijena 31 osoba, nastavak kolonijalne prakse naseljavanja, aneksije zemljišta i rušenja kuća, masovna hapšenja, nastavak politike etničkog čišćenja i kolektivnog kažnjavanja, skrnavljenje islamskih i hrišćanskih svetinja“.

Upozorili su da će ”nastavak kršenja izraelske vlade dovesti do daljeg pogoršanja situacije, uključujući bezbjednosti i stabilnosti čitavog regiona”.

„Pozivamo međunarodnu zajednicu, uključujući i američku administraciju, da pozove izraelsku okupacionu vladu da zaustavi svoje zločine i vrati se na politički put koji vodi ka okončanju izraelske vojne okupacije zemlje Države Palestine u granicama iz 1967. godine, uključujući Istočni Jerusalem. Palestinsko vođstvo pozdravlja palestinski narod za svoju postojanost i hrabrost u nastojanjima da ostvari svoja legitimna nacionalna prava za slobodu i nezavisnost“, zaključeno je u saopćenju palestinske ambasade u Crnoj Gori.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Slične vijesti

Najčitanije vesti

Najnovije