14.6 C
Novi Pazar
22/03/2023
NaslovnicaNajnovijePet lista na izborima za novi saziv Bošnjačkog nacionalnog vijeća u Srbiji

Pet lista na izborima za novi saziv Bošnjačkog nacionalnog vijeća u Srbiji

Pravo glasa na nedjeljnim izborima imaće 113.502 Bošnjaka, oni će vijećnike za novi saziv Bošnjačkog nacionalnog vijeća, predstavničkog tijela druge po brojnosti nacionalne manjine u Srbiji, birati sa pet lista.

Bošnjaci, jedna od najbrojnijih nacionalnih manjina u Republici Srbiji, u nedjelju, 13. novembra, na izborima za nacionalna vijeća nacionalnih manjina biraće svoje predstavnike neposredno, među kandidatima koji se nalaze na čak pet izbornih lista, javlja Anadolu Agency.

U Republici Srbiji u nedelju će biti održani redovni izbori za članove nacionalnih saveta nacionalnih manjina. Pripadnici 19 nacionalnih manjina u Srbiji, njih 456.199 upisanih u poseban birački spisak, svoje predstavnike biraće neposredno na 949 biračkih mesta, dok će se za izbor predstavnika u četiri nacionalna vijeća održati elektorske skupštine.

– BNV bira više od 113 hiljada Bošnjaka –

Rok za podnošenje izbornih lista kandidata za nacionalna vijeća nacionalnih manjina, kao i upis građana u poseban birački spisak istekao je 28. oktobra u ponoć. Do tada je Republička izborna komisija (RIK) proglasila više od 50 lista. RIK je potom doneo i odluku o štampanju 457.565 glasačkih listića, po nekoliko desetina rezervnih listića za svaku nacionalnu manjinu.

Za neposredne izbore za nacionalna vijeća bošnjačke nacionalne manjine (Bošnjačko nacionalno vijeće – BNV), koji su po brojnosti u Srbiji na drugom mestu, posle Mađara, RIK je proglasio pet izbornih lista.

To su: “Sandžačka demokratska partija – Husein Memić”, “Jedinstveno za slobodno Vijeće – Stranka pravde i pomirenja – dr Misala Pramenković”, “Bošnjačko jedinstvo – dr Sulejman Ugljanin”, “Savez za Sandžak i dobre Bošnjane” te listu “Bošnjačka lista – Esad Džudžo” i one će tim redosljedom biti na glasačkom listiću.

Prema podacima RIK-a, u poseban birački spisak u Republici Srbiji za neposredne izbore članova nacionalnih vijeća nacionalnih manjina upisano je 113.502 Bošnjaka, oni će glasati za novi saziv BNV čije sjedište je u Novom Pazaru.

– Najviše birača u Novom Pazaru –

Najviše Bošnjaka upisanih u poseban birački spisak je na teritoriji Novog Pazara, 60.473. Oni će svoje glasačko pravo moći da iskoriste na nekom od 67 biračkih mesta.

U Tutinu pravo glasa imaće 20.441 Bošnjak, u toj sandžačkoj opštini glasaće se na 57 biračkih mesta.

U Sjenici će pravo glasa imati 12.300 Bošnjaka, u toj opštini glasaće se na 36 biračkih mesta.

Broj upisanih Bošnjaka u poseban birački spisak u Prijepolju je 11.938 i oni će glasati na nekom od 33 biračka mesta na teritoriji te opštine.

U Priboju će na 22 biračka mesta glasati 4.416 Bošnjaka upisanih u poseban birački spisak.

Biračka mesta otvaraju se u nedelju u sedam sati, a građani će svoje glasačko pravo moći da ostvare sve do 20 časova. U Srbiji je u toku izborna tišina koja će trajati sve do zatvaranja biračkih mesta. ​​​​​​​

spot_img
00:56:54

U fokusu #23

spot_img

FOTO DANA

FOTOGRAFIJA DANA