Predsjednik Turske putuje u Teheran gdje će se sastati s iranskim i ruskim kolegama

Podijelite:

Recep Tayyip Erdogan će 19. jula prisustvovati sedmom trilateralnom sastanku šefova država-garanta Astanskog procesa

Predsjednik Republike Turske Recep Tayyip Erdogan boraviće u službenoj posjeti Iranu od 18. do 19. jula na poziv svog iranskog kolege Ebrahima Raisija, saopšteno je u nedjelju iz turskog Predsjedništva, javlja Anadolu Agency (AA).

U saopštenju se navodi da će Erdogan i Raisi kopredsjedavati sedmim sastankom Tursko-iranskog savjeta za saradnju na visokom nivou u Teheranu 19. jula.

“Svi aspekti tursko-iranskih odnosa i potencijalni koraci koji bi poboljšali bilateralnu saradnju biće razmotreni tokom sastanka Savjeta, koji će se održati uz učešće resornih ministara”, navodi se u saopštenju.

Dodaje se da će osim o bilateralnim odnosima, biti riječi i o regionalnim i globalnim pitanjima.

Istog dana, Erdogan i ruski predsjednik Vladimir Putin učestvovaće na sedmom trilateralnom sastanku šefova država-garanta Astanskog procesa, čiji će domaćin biti iranski predsjednik.

Nedavni razvoj događaja u Siriji, borba protiv terorističkih organizacija, posebno YPG/PKK i ISIS, koje predstavljaju prijetnju regionalnoj bezbjednosti, pokušaji političkog rješenja, humanitarna situacija i dobrovoljni povratak Sirijaca kućama, biće na dnevnom redu samita.

Predsjednik Turkiye će na marginama samita održati i bilateralni sastanak s ruskim kolegom.

Mirovni proces u Astani, sadašnjem Nur Sultanu, pokrenut je u januaru 2017. godine na inicijativu Turske, Rusije i Irana. Njegovi sastanci doprinose napretku diplomatskog procesa u Ženevi koji se vodi pod okriljem UN-a. Siriju razara građanski rat od početka 2011. kada se režim Bashara al-Assada s

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Slične vijesti

Najčitanije vesti

Najnovije