Predstavnici anticionističkih Jevreja se sastali sa palestinskim liderima: Mi smo palestinski Jevreji

Fotografija sa ranijih skupova podrške Palestini (Foto: EPA-EFE)

Podijelite:

Skupina Jevreja koji pripadaju ultraortodoksnoj i anticionističkoj skupini Neturei Karta stigla je u ponedjeljak u Jenin kako bi posjetila izbjeglički kamp. Odsjeli su u kući višeg lidera Palestinskog islamskog džihada (PIJ) u Judeji i Samariji, Bassama al-Saadija

Osim toga, delegacija iz Neturei Karta sastala se sa generalnim sekretarom stranke Fatah, Ata Abu Ramilom i šefom PIJ-a, Maherom al-Akhrasom.

Poslanstvo se također sastalo s al-Saadijevom suprugom i razgovaralo o “njegovoj postojanosti unatoč okupacijskim operacijama”. Rekli su da je posjet kampu simbol odbijanja izraelske okupacije.

Jedan od članova grupe izjavio je da “mi smo palestinski Jevreji, želimo živjeti pod palestinskom zastavom, a ne pod izraelskom, u jednoj zemlji koja je palestinska država. Prije stotina godina i prije početka okupacije, živjeli smo zajedno u Starom Gradu Jeruzalema i nije bilo razlike između Jevreja i muslimana. Svi smo došli od jednog oca, Abrahama, i živjeli smo sretno zajedno”.

“Kasnije su došli cionisti i stvorili pritisak da nas razdvoje, ali mi smo to odbili. Želimo mir, a ne rasistički izraelski zakon, koji je prijetnja životima Jevrejima i muslimana. Bez obzira koliko vremena prođe, nastavit ćemo se držati naših snova i zajedničkih ciljeva. Želimo Palestinu s njezinim glavnim gradom Jeruzalemom i Palestinskom upravom kako bismo mogli živjeti sretno”, poručile su vođe Neturei Karta.

Abu Ramila opisao je posjet grupe gradu, rekavši da su “ušli mašući palestinskim zastavama, noseći poruku podrške nama, protiveći se okupaciji i aneksiji i podržavajući palestinsku državu”. Abu Ramila je pozvao skupinu da nastavi borbu i razotkrije zločine okupacije, kako unutar izraelske jevrejske zajednice tako i širom svijeta.

Tagovi: Palestina

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Slične vijesti

Najčitanije vesti

Najnovije