Erdoan: Turska je postala “zemlja playmaker” koja ostavlja trag u međunarodnim odnosima

Podijelite:

Za Tursku, zemlju koja se nalazi na važnom geografskom položaju, neophodna je snažna diplomacija, rekao je u utorak predsjednik Redžep Tajip Erdoan (Recep Tayyip Erdogan), javlja Anadolu.

“Smještena u srcu triju kontinenata, Turska ne može biti posmatrač razvoja događaja. Biti jak na terenu i za stolom nije nam opcija, to je naša obaveza”, poručio je Erdoan u obraćanju turskim ambasadorima koji služe u domovini i inostranstvu.

Ambasadori su se okupili u glavnom gradu Ankari na 14. konferenciji ambasadora kako bi razgovarali o regionalnim i međunarodnim kretanjima, globalnim trendovima te izazovima i prilikama.

“Nastojimo zaštititi interese Turske korištenjem svih alata diplomacije i svih elemenata tvrde i meke moći”, rekao je Erdoan.

Erdoan je dodao kako je “Turska postala ‘zemlja playmaker’ koja ostavlja trag u međunarodnim odnosima, čije se uključivanje traži u mnogim ključnim pitanjima, a čiji se stav pomno prati”

“Trudimo se da još više povećamo broj naših prijatelja. Nemamo pitanja koja se ne mogu riješiti s bilo kim, a pogotovo sa susjedima. Cilj Turske je oko sebe uspostaviti zonu mira, stabilnosti, prosperiteta, dijalog će za to biti “najvažnije sredstvo”, rekao je Erdoan.

Erdoan se dotakao slučajeva paljenja primjeraka Kur'ana u nekim europskim gradovima i otvorenog vrijeđanja muslimana, te poručio: “Naša je primarna dužnost kao Turaka i muslimana spriječiti napade na Kur'an i osigurati da počinitelji ovih zločina iz mržnje dobiju zasluženu kaznu.”

Govoreći o borbi protiv terorizma, Erdoan je rekao da će njegova zemlja nastaviti sa operacijama sve dok potpuno ne iskorijeni pošast terorizma, koja, kako je kazao, prijeti integritetu Turske, kako i Iraka.

Osvrnuvši se na kraju i na rusko-ukrajinski rat, Erdoan je kazao kako je njegova zemlja preuzela ključnu ulogu u rješavanju te krize.

“Turskaje svojim uravnoteženim i pravednim stavom od prvog dana preuzela ulogu ključne zemlje u rješenju ove krize”, zaključio je Erdoan.

Tagovi: Erdoan Turska

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Slične vijesti

Najčitanije vesti

Najnovije