Reakcije na izjave Sanje Vlaisavljević: DF u Predstavničkom domu FBiH pokrenuo incijativu za smjenu

Podijelite:

Klub zastupnika Demokratske fronte u Predstavničkom domu Parlamenta FBiH predao je u parlamentarnu proceduru zahtjev za smjenu ministrice kulture i sporta u Vladi FBiH, Sanje Vlaisavljević zbog skandaloznih i uvrijedljivih izjava o potrebi za rehabilitovanjem ratnih zločinaca.

“Smatramo da je na navedeni način Sanja Vlaisavljević direktno prekršila zakletvu kojom se obavezala na poštivanje Ustava FBiH i vladavine prava, da njena izjava data u medijima ispunjava propisane uvjete za postojanje osnovane sumnje da je počinila nekoliko krivičnih djela, da je povrijedila brojne žrtve zločinca Kordića i svih ostalih ratnih zločinaca namjerno stvarujući atmosferu njihove dodatne viktimizacije, beznađa i straha, te da su to razlozi nedostojnosti za dalje obavaljanje funkcije ministrice kulture i sporta Federacije Bosne i Hercegovine”, saopštili su iz DF-a.

Skandalozna izjava federalne ministrice kulture Sanje Vlaisavljević šokirala je bh. javnost i dovela do “usijanja” društvenih mreža.

Na istup ministrice reagirali su brojni političari, politički analitičara te članovi akademske zajednice. Vlaisavljević se složila se sa izjavom koju je dala predsjednica FBiH Lidija Bradara sredinom marta da “ratni zločinac poslije odslužene kazne više nije ratni zločinac”, na koju ju je podsjetila voditeljka N1.

Zvaničnik DF-a Dženan Đonlagić poručio je na Twitteru kako se trebaju stiditi oni koju su glasali “za” da Vlaisavljević bude ministrica kulture u Vladi FBiH.

– Sram vas i stid bilo! Neka se stidi onaj koji je potpisao saglasnost kao i oni koji su glasali “za” da bude ministrica kulture u Vladi FBiH – poručio je Đonlagić.

– Ako je prihvatljivo da je Sanja Vlaisavljević ministrica kulture, ja sam od danas zemljoradnik, turista, učitelj, vojnik, advokat, sve samo ne “kulturni radnik”- napisao je dramski pisac Almir Imširević.

Još jedan zvaničnik DF-a osudio je istup nove federalne ministrice.

– Ministrica u Nikšićevoj Vladi FBiH Sanja Vlaisavljević upravo na N1 po pitanju Darija Kordića i drugih ratnih zločinaca kaže da je ratne zločince potrebno rehabilitirati i kad odsluže kaznu oni više nisu zločinci. Također je naglasila da je Čović napravio veliki uspjeh okupljanjem tkz. ‘Trojke’ (SDP, NiP, NS).

Hvala Nikšiću, Konakoviću i Forti. Naravno cinično i ironično se ‘zahvaljujem’ i 36 zastupnika/ca pridruženim članovima grande HDZ – Schmidtove koalicije u Parlamentu FBiH u vidu SDP-a, Naroda i pravda, Naše stranke, PDA, Isakovom sinu i ostalim ‘samostalnim’ sinovima što su digli ruku za Sanju Vlaisavljević da postane ministrica za sport i kulturu FBiH. Također, ovo je djelo i Igora Stojanovića koji je prvo odbio pa pod pritiskom Čovića dao saglasnost na ove i ovakve ministre.

Za ovakvu osobu lično ne bih glasao ni kada bi me na vješala stavljali. Pitanje ostaje kako je porodicama žrtava svih ratnih zločinaca, njihovim suprugama, djeci kada vide da im Vlaisavljevićka koja je postala ministrica vašim glasanjem kaže javno da ratne zločince treba rehabilitirati i vratiti u svakodnevni život. Još malo, pa ćete kreirati stanje da smo sami sebe napali. Ovo što je vama normalno može se jedino vidjeti kad ratni zločinac Šešelj gostuje kod Milomira Marića”, poručio je šef Kluba DF-a u Predstavničkom domu Parlamenta FBiH Mahir Mešalić.

Predsjedavajući Zastupničkog doma Parlamentarne Skupštine Bosne i Hercegovine Denis Zvizdić kazao je da genocid, ratni zločin i zločin protiv čovječnosti ne zastarijevaju.

– Presuđeni ratni zločinac ostaje ratni zločinac i poslije odležane kazne. I bez rehabilitacije za počinjene zločine jer je riječ o masovnim ubicama opasnim po društvo koji bi sve ponovili kada bi im se ukazala prilika- istakao je Zvizdić.

Oglasio se i potpredsjednik Federacije BiH Refik Lendo.

– Dario Kordić i svi presuđeni ratni zločinci su bili i zauvijek će biti presuđeni ratni zločinci. Istina može biti samo jedna i ona je rečena i izrečena na Međunarodnom sudu u Hagu. Sa njom je upoznat moralni i civilizacijski dio regionalne, evropske i svjetske javnosti- kazao je Lendo.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Slične vijesti

Najčitanije vesti

Najnovije