Rodjaka ubijene palestinske novinarke: SAD ne pristaju na punu istragu ubistva

Komentari:12

Podijelite:

Rodjaka ubijene Palestinke Širin Abu Akleh izjavila je da je državni sekretar SAD Entoni Blinken odbio njenu molbu da se pokrene puna istraga ubistva te dugogodišnje novinarke Al Džazire koja je imala i američko državljanstvo.

Nećaka novinarke Lina Abu Akleh je takodje rekla da su Blinken i zvaničnici SAD odbili na sastanku sa njom ove nedelje u Vašingtonu da daju više informacija o tome kako su Amerikanci došli do zaključka o ubistvu objavljenom ovog meseca.

U saopštenju Stejt departmenta 4. jula je navedeno da su metak koji je ubio novinarku verovatno ispalile izraelske snage, ali da nema naznaka da je to uradjeno namerno.

Pedesetjednogdišnja novinarka bila je veoma cenjena u arapskom svetu i decenijama je izveštavala sa palestinskih teritorija.

Rodjaka ubijene novinarke rekla je u intervjuu za AP sinoć da se osećala kako je sa sastanka otišla sa više pitanja, odnosno da na pitanja porodice još uvek nema odgovora, te je apelovala na američke poslanike da pomognu da ih dobije.

Portparol Stejt departmenta Ned Prajs nije odmah odgovorio na pitanja AP-a o njenoj izjavi o sastanku sa Blinkenom.

On je umesto toga podsetio na svoje ranije izjave novinarima da se Blinken sastao sa porodicom Abu Akleh u Vašingtonu da izrazi “poruku saučešća i poruku prioriteta koja se daje odgovornosti”.

Abu Akleh je ubijena 11. maja dok je izveštavala o izraelskoj vojnoj raciji u izbegličkom logoru u Dženinu na okupiranoj Zapadnoj obali.

Palestinski očevici, uključujući njene kolege, su rekli da su je ubili izraelski vojnici i da nije bilo ekstremista u neposrednoj blizini, ni razmene vatre u vreme kada je pogodjena metkom.

Izrael poriče da su izraelske snage namerno gadjale novinarku koja je imala šlem na glavi i zaštitni prsluk s oznakom “press”, ali navodi da ju je možda greškom ubio izraelski vojnik u razmeni vatre s ekstremistom.

Američki poslanici i porodica novinarke vrše pritisak na administraciju predsednika SAD Džozefa Bajdena da se utvrdi odgovornost za ubistvo.

Bezbednosni zvaničnici SAD su proučili odvojene rezultate palestinske i izraelske istrage.

Posle toga je portparol Prajs saopštio da Amerikanci “nisu našli razlog za verovanje da je to bilo namerno već da je rezultat tragičnih okolnosti tokom vojne operacije predvodjene IDF (Izraelskim odbrambenim snagama) protiv frakcija palestinskog Islamskog džihada”.

Nije medjutim rečeno kako se došlo do tog zaključka i Lina Abu Akleh je postavila to pitanje Blinkenu kada se s njim sastala, a on je odgovorio da “niko nije kvalifikovan da kaže da li je to bilo namerno ili ne”.

Ona je zato upitala zbog čega je onda izdato takvo saopštenje, ocenivši da “nanosi veliku štetu istini”.

Kada je zatražila istragu koju bi predvodile SAD, Blinken joj je rekao da to zavisi od ministarstva pravde, a ne Stejt departmenta.

Blinken je odbio da uputi porodicu na druge američke zvaničnike koji imaju ovlašćenje da povedu takvu istragu.

Porodica je posle objavljivanja saopštenja Stejt departmneta 4. jula rekla da je objašnjenje uvredljivo i ukazala na jake veze izmedju SAD i Izraela.

Lina Akleh (27) je rekla da je njena ubijena rodjaka bila vrlo ponosna državljanka SAD, ali da državljanstvo ne pomaže da se dodje do pravde.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Slične vijesti

Najčitanije vesti

Najnovije