Sandžaklije prikupljaju pomoć za bratski narod Turske i Sirije (Video)

Podijelite:

U više sandžačkih gradova i mjesta od juče se intenzivno prikuplja i šalje pomoć postradalim u zemljotresu u Turskoj i Siriji.

Preko službi lokalnih samouprava, humanitarnih organizacija i udruženja građana pomoć se prikuplja u Novom Pazaru, Sjenici, Tutinu, Rožajama, Bijelom Polju i ostalim sandžačkim i mjestima.

U Novom Pazaru pomoć u vidu zimske odjeće i obuće, sredstava za higijenu, vode i hrane prikuplja se u Domu omladine i nekoliko humanitarnih organizacija. Volenteri “Puta sredine” od sinoć pakete koje donose građani tovare u kamione i šalju za Tursku.

Građani ističu važnost i značaj da, svako na svoj način, pomogne ugroženim ljudima.

“Da Bog da to nikoga ne našlo. Ko god učestvuje, da mu Allah plati sevapom, bilo kakvu donaciju, da mu dragi Bog podari svako dobro, a njima što prije da se oprave. To može svakoga da zadesi”.

“Važno je da pomogne svako a svoj način, koliko smo u mogućnosti. Po uputstvu koje je bilo na medijima da može dobro očuvana garderoba da se priloži mi smo tako i učineli. Ima i  drugih načina može se i finansijski uplatiti. Tako da svako na svoj način može dati  doprinos”.

“Puno je važno da se pomogne”.

“Svako ko je vidio šta se desilo u Turskoj i Siriji potresao se. Svako ko ima trun nekog dobra u srcu. Naše malo nekome znači puno. Svakome je drago da pomogne koliko je u mogućnosti”.

Prodajom meda akciji se priključilo i Udruženje pčelara Sandžaka.

“Svjesni smo da ovo što radimo da je jedna kap u moru ali smo se odlučili da damo doprinos koliko možemo. Naravno i kolege pčelari su donirali med i dali smo mogućnost kolegama pčelarima. Građanima, da kupovinom meda učestvuju u ovoj akciji”, rekao je predsjednik Udruženja pčelara Sandžaka, Fikret Eminović.

Grad Novi Pazar je za ugroženi narod Turske i Sirije izdvojio po deset hiljada eura, a opština Tutin donirat će dva miliona dinara za postradale u katastrofalnom zemljotresu.

Iz Bošnjačkog nacionalnog vijeća (BNV) pozvali su građane Sandžaka i zemalja regiona da se priključe ovoj humanoj misiji. Predsjednik Izvršnog odbora BNV-a, Fuad Baćićanin je rekao da su sa velikim bolom i sasosjećam primili vijest o katastrofi koja j zadesila Tursku i Siriju i da se Bošnjačko nacionalno vijeće odmah priključilo kamanji prikupljanja pomoći.

“Ovo je za turski i sirijski narod prijeko potrebna pomoć. U takvim trenucima braća i prijatelji mora da se pokažu. Bošnjačko nacionalno vijeće je već donijelo odluku o svom načinu uključivanja u ovu kampanju. Ovu bi priliku iskoristio da pozovem sve građane Sandžaka da se uključe u kampanju i daju podršku”, poručio je Baćićanin.

Udruženje Svetionik iz Novog Pazara, zajedno sa Srpskim filantropskim društvom preko posebne platforme https://www.donacije.rs/projekat/zemljotres-turska-sirija/,  pozvali su sve građane i kompanije u Srbiji da se udruže u solidarnosti sa žrtvama zemljotresa.

Najmanje 7.108 osoba je poginulo, a 40.910 je povrijeđeno nakon dva snažna zemljotresa koja su u ponedjeljak potresla jug Turske, objavila je u srijedu Uprava za vanredne situacije (AFAD).

Od posljedica istog zemljotresa i u susjednoj Siriji život je izgubilo najmanje 2.530 osoba, a 4.645 je povrijeđeno.

Prem uputstvima turskih institucija potrebna je zimska odjeća (za odrasle i djecu) – kaputi -jakne, kabanice, čizme, džemperi, pantolone, rukavice, šalovi, kape, čarape, donje rublje.

Poželjno je da stvari budu nekorištenje i pogodne za zimske uslove, navedeno je u listi koja je iz Generalnog konzulata Republike Turske u Novom Pazaru dostavljena medijima.

Objavljena su i uputstva za uplate iz inostranstva u okviru kampanje pomoći žrtvama zemljotresa u Republici Turskoj koju su pokrenuli Uprava za vanredne situacije Republike Turske (AFAD) i Turski crveni polumjesec (Türk Kızılay).

Zemljotresi magnitude 7,7 i 7,6, sa središtem u provinciji Kahramanmaras, pogodili su deset provincija i više od 13 miliona ljudi.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Slične vijesti

Najčitanije vesti

Najnovije