SDA: Ignorisanjem Kluba Bošnjaka HDZ je stavio tačku na „legitimno predstavljanje“

Podijelite:

Glasanjem u Domu naroda Parlamenta Federacije Bosne i Hercegovine za izbor rukovodstva ovog Doma ignorisana je volja većine u Klubu Bošnjaka, saopštili su danas iz Stranke demokratske akcije (SDA).

Iz SDA kažu da klubovi Srba i Hrvata, zajedno sa delegatima koji predstavljaju manjinu u Klubu Bošnjaka, izabrali su u rukovodstvo Doma osobu koja nije bila prijedlog bošnjačkog kluba.

Ovim činom, naglašavaju u ovoj stranci, stavljena je tačka na dugogodišnje insistiranje HDZ-a na „legitimnom predstavljanju“. Na taj način je u Dom naroda, gdje takvo predstavljanje jedino ima smisla, praktično uveden građanski princip većinskog odlučivanja. 

Ignorisanje većinske volje Kluba Bošnjaka, sudeći prema posljednjim istupima predsjednika HDZ BiH Dragana Čovića, u ovom trenutku se doživljava trijumfalistički, poručuju iz SDA, i zaključuju da će uvođenje ovakvog principa po kojem većinska volja u klubovima naroda nije bitna, već da je presudna opća većina u Domu, će se prije ili kasnije poput bumeranga vratiti onima koji su taj princip uveli.

Na konstituirajućoj sjednici novog saziva Doma naroda Parlamenta Federacije BiH, 17. januara izabrano je novo rukovodstvo tog doma.

Za predsjedavajućeg Doma izabran je Tomislav Martinović, inače član Hrvatske demokratske zajednice (HDZ BiH), a za potpredsjedavajuće Slađan Ilić, iz Socijaldemorkatske partije (SDP) BiH, te Izen Hajdarević iz političke stranke Narod i pravda.

Glasanje za predsjednika i potpredsjednike Federacije BiH trebalo bi biti održano iduće sedmice. Najavljeno je da će zasjedanje Doma naroda biti nastavljeno najvjerovatnije 27. januara.

Tagovi: BiH

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Slične vijesti

Najčitanije vesti

Najnovije