SDA: Paradiranje ruskih paravojnih formacija sa policijom RS-a nije samo problem BiH, već i EU-a i NATO-a

Podijelite:

Obilježavanje neustavnog “dana RS” nije više samo problem Bosne i Hercegovine, već i Evropske unije i zemalja NATO-a, poručili su iz Stranke demokratske akcije (SDA), prenosi Anadolu Agency (AA).

“Činjenica da vlasti entiteta RS paradiranjem policije naoružane dugim cijevima i oklopnim vozilima slave dan na koji je pokrenut udar na ustavno-pravni poredak, što je bio uvodni čin u agresiju, etničko čišćenje, masovne zločine i genocid, sigurnosna je prijetnja za Bosnu i Hercegovinu”, navedeno je u saopćenju SDA-a.

Međutim, kako su dodali, kada uz naoružanu policiju entiteta RS paradiraju i pripadnici ruske paravojne organizacije “Noćni vukovi”, kada predsjednik entiteta RS Milorad Dodik ponavljajući secesionističke prijetnje povodom neustavnog “dana RS” odlikuje predsjednika Rusije Vladimira Putina, kada tom činu prisustvuju ministri iz Vlade Srbije i ministri iz prosrpske Vlade Crne Gore, onda je to jasna poruka i sigurnosni izazov za cijelu regiju, Evropsku uniju i NATO.

“Zbog toga je zabrinjavajući izostanak odlučne reakcije naših zapadnih partnera, imajući u vidu agresiju na Ukrajinu i iskustva sa ruskim utjecajem u zemljama regije. Dugogodišnje kukavičko povlačenje pred Dodikom, njegovim antiustavnim referendumima, odlikovanjem ratnih zločinaca i nazivanjem institucija po njima, ignorisanje negiranja genocida, ali i uvreda kojima ih svakodnevno zasipa, pokazale su se kao loša strategija”, navodi se u saopćenju SDA.

Kako su naveli iz SDA-a, očigledno je da su isprazna i kalkulantska saopćenja, kao i pokušaj da se Dodik i njegovi mentori sa istoka odobrovolje određenim ustupcima, samo dodatno ohrabrenje politici koja prijeti miru i stabilnosti.

“To bi naši zapadni partneri trebali konačno da uvide zbog mira i stabilnosti u regiji, ali na prvom mjestu zbog vlastitih interesa i ugleda”, poručeno je u saopćenju.

Tagovi: 9. januar BiH SDA

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Slične vijesti

Najčitanije vesti

Najnovije