VELIKOSRPSKA POLITIKA OPASNOST ZA CIJELI EVROPSKI KONTINENT

SDA: Poruke velikosrpskog sabora i politika Vučića i Dodika su prijetnja miru

Velikosrpski sabor i usvojena deklaracija su, napominju, jasno upozorenje svim probosanskim snagama, a guranje glave u pijesak, uzmicanje pred njihovim politikama i relativiziranje poteza koje povlače, samo dodatno ohrabruju Vučića i Dodika

Podijelite:

Organizovanjem svesrpskog sabora i usvajanjem deklaracije, koja je sažetak ranijih memoranduma Srpske akademije nauka i umjetnosti (SANU), konačno su razobličene sve manipulacije Aleksandra Vučića i njegovog režima, stoji u saopštenju Stranke demokratske akcije (SDA) povodom održanog sabora u Beogradu.

„Niko ni od domaćih ni od stranih zvaničnika više se ne može pretvarati kako mu nije jasno da iza separatističke politike Milorada Dodika stoje politički vrh Srbije i Srpska pravoslavna crkva, uz podršku Rusije. Svesrpski sabor je nastavak velikosrpskog projekta, pokušaj ostvarenja dominacije nad drugim narodima i udar na suverenitet država koje su pretrpile oružanu agresiju od Miloševićevog režima“, ističu iz SDA.

Kažu da usvojena deklaracija je, upozoravaju, direktan atak na Bosnu i Hercegovinu i Dejtonski mirovni sporazum, a time i na stabilnost i mir i samo naivne mogu zavarati deklarativne izjave o miru i poštivanju teritorijalnog integriteta Bosne i Hercegovine, dok se istovremeno uz narativ o “mirnom razdruživanju” sve radi kako bi se desilo “udruživanje” Srbije i entiteta RS.

„Tretiranje entiteta RS kao “srpske države” i “zajedničkog prostora” sa Srbijom; ohrabrivanje Dodikovog režima da nastavi sa neustavnim atacima na nadležnosti države Bosne i Hercegovine; instistiranje na tzv “izvornom Dejtonu” čime bi se poništile sve dosadašnje reforme i zakoni u čijem su usvajanju učestvovali i politički predstavnici Srba; udar na OHR kao dio Dejtonskog mirovnog sporazuma: uzurpacija energetskih i drugih resursa Bosne i Hercegovine; uspostave objedinjenog platnog i finansijskog sistema, samo su neki od agresivnih poteza najavljenih iz Beograda“, naglašavaju iz SDA.

Velikosrpski sabor i usvojena deklaracija su, napominju, jasno upozorenje svim probosanskim snagama, a guranje glave u pijesak, uzmicanje pred njihovim politikama i relativiziranje poteza koje povlače, samo dodatno ohrabruju Vučića i Dodika.

„Poruke iz Beograda i jasna podrška Moskve su upozorenje i SAD-u, Velikoj Britaniji i drugim silama koje stoje iza Dejtonskog mirovnog sporazuma. Srbija očigledno ne poštuje Sporazum i morala bi nedvosmisleno biti upozorena na posljedice koje iz toga proizilaze“, upozoravaju iz SDA.

Ističu da je jasno da ciljevi velikosrpske politike ne mogu biti ostvareni mirnim putem.

„Zbog toga njeni kreatori moraju biti zaustavljeni na vrijeme. Greška sa zakašnjelom intervencijom prema Miloševićevom i Karadžićevom režimu ne bi se smjela ponoviti. I ovaj put bi izostanak odlučne i pravovremene reakcije cijeli region mogao ubrzano povesti ka sukobu i nestabilnosti“, zaključuju iz SDA.

Bećirović: Deklaracija svesrpskog sabora ugrožava međunarodno pravo i reinkarnira projekat velike Srbije

Povodom održavanja svesrpskog sabora oglasio se predsjedavajući Predsjedništva Bosne i Hercegovine Denis Bećirović, saopćio je njegov kabinet.

„Predsjednik Republike Srbije, zalažući se za realizaciju mračne ideje “jedan narod, jedan sabor”, negira međunarodnopravni značaj teritorijalnog principa kao osnove za vršenje suverene vlasti. On pokušava uspostaviti nezapamćenu praksu zajedničkog zasjedanja i odlučivanja najviših organa Republike Srbije i jedne administrativno-teritorijalne jedinice u državi Bosni i Hercegovini“, naveo je Bećirović.

Dodaje da je velikosrpska politika opasna za cijeli evropski kontinent. Osim predsjednika Republike Srbije, ne postoji nijedan predsjednik u Evropi koji, suprotno međunarodnom i nacionalnom pravu, organizira zajedničke sabore između jedne države (Republika Srbija) i jedne administrativno-teritorijalne jedinice (bosanskohercegovački entitet RS) koja je integralni dio međunarodno priznate države (Bosna i Hercegovina). Također, osim predsjednika Srbije, ne postoji nijedan predsjednik neke države koji pokušava neovlašteno utvrđivati vanjsku politiku druge suverene države i to suprotno usvojenim zakonima, strategijama i drugim dokumentima države Bosne i Hercegovine.

Sadržaj usvojene Deklaracije svesrpskog sabora, napominje Bećirović, predstavlja flagrantno kršenje međunarodnog prava i suvereniteta države Bosne i Hercegovine.

U Beogradu je u subotu održan svesrpski sabor “Jedan narod, jedan sabor – Srbija i Srpska” kojem će osim zvaničnika institucija Srbije i RS-a prisustvovati i predstavnici Srba iz regiona, kao i predstavnici Srpske pravoslavne crkve, na kojem je usvojena Deklaracija o zaštiti nacionalnih i političkih prava i zajedničkoj budućnosti srpskog naroda.

Između ostalog, “svesrpski sabor” donio je odluku, 15. februar, Dan državnosti Republike Srbije bude i Dan državnosti Republike Srpske, umjesto 9. januara kojega je Ustavni sud Bosne i Hercegovine proglasio neustavnim.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Slične vijesti

Najčitanije vesti

Najnovije