SDA poziva Bećirovića da iskoristi utjecaj u SDP-u: Država trpi nepopravljive štete

Podijelite:

Stranka demokratske akcije (SDA) poziva člana Predsjedništva BiH Denisa Bećirovića i stranke Trojke, čiji je on bio kandidat, da usklade politike prema nasrtajima na državu Bosnu i Hercegovinu, ili da javnosti jasno objasne u čemu se ne slažu.

“Trenutna situacija u kojoj Bećirović retorički ‘igra tvrdo’ prema Dodiku i Čoviću, dok Trojka konkretnim potezima servilno ispunjava želje SNSD-a i HDZ-a, samo anestezira javnost i amortizuje opravdane reakcije”, saopćili su iz SDA.

Dodali su da je Bećirović osim što je član Predsjedništva BiH istovremeno i potpredsjednik SDP-a te da se zato “ne može pretvarati da nema nikakav utjecaj na štetnu politiku koju njegova partija provodi”.

“Ako zaista nema utjecaja na politiku SDP-a, neka to jasno kaže i ogradi se od SDP-a. Jer, ta politika je u potpunoj suprotnosti s onim što on javno zastupa”, poručuju iz SDA.

Za stavove Bećirovića kažu da su manje-više korektni, od ranije poznati i očekivani te navode da su u okviru brige o vlastitom PR-u i rejtingu u javnosti.

“Ali, od lijepih izjava, pisama i neobavezujućih zaključaka, država nema posebne koristi. S druge strane, od poteza koje poduzimaju Bećirovićeve partijske kolege i koalicioni partneri, država trpi nepopravljive štete”, stava su iz SDA.

Kažu i da je jasno da Bećirović ne može sam zaustaviti SNSD i HDZ, ali može zaustaviti SDP i Trojku.

“Ključno je pitanje zašto izbjegava da se jasno suprotstavi i odbrani interese države. Dok Bećirović zagovara sankcije i smjenu Dodika, Trojka s Dodikom radi na tzv. ‘planu za deeskalaciju’, što je eufemizam za novo popuštanje i trgovinu na štetu države”, navode.

Još drastičniji je primjer, dodaju iz SDA, u dvoličnom odnosu prema HDZ-u.

“Dok Trojka jasno poručuje da je po diktatu HDZ-a spremna da u Ustavni sud BiH izabere kandidata bez ikakvog pravosudnog iskustva, Bećirović piše saopćenja i daje intervjue u kojima se protivi tome, ali ne poduzima ništa konkretno da zaustavi takvo imenovanje”, kažu iz SDA.

Na kraju su poručili da Bećirović treba da iskoristi utjecaj u SDP-u.

“Ukoliko zaista stoji iza izjava da u Ustavni sud BiH ne treba da bude izabran kandidat bez pravosudnog iskustva po dikatatu HDZ-a, onda najmanje što Bećirović mora učiniti jeste da iskoristi uticaj u matičnoj partiji i osigura da dio zastupnika SDP-a posluša vlastitu savjest, a ne Nikšića, Konakovića i Fortu. Bez toga, sve će biti obična, uigrana demagogija”, zaključuju iz SDA.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Slične vijesti

Najčitanije vesti

Najnovije