SDA Sandžaka: 33 godine političkog organizovanja Bošnjaka Sandžaka

Podijelite:

Stranka demokratske akcije (SDA) Sandžaka sutra, 29. jula 2023. godine, obilježava 33. godišnjicu rada i djelovanja stranke, a kako su najavili iz ove stranke godišnjicu će obilježiti sjednicom Glavnog odbora.

Uz prisustvo od preko 40.000 ljudi osnovana je 29. jula 1990. godine na Gradskom stadionu u Novom Pazaru, tada kao dio SDA za bivšu Jugoslaviju s centralom u Sarajevu, kao prva bošnjačka i sandžačka politička organizacija posle drugog svjetskog rata.

Na osnivačkoj skupštini pored rahmetli Alije Izetbegovića, predsjednika SDA i kasnije prvog predsjednika Republike Bosne i Hercegovine, prisustvovali su brojni intelektualci sa prostora bivše Jugoslavije.

Osnivač i predsjednik SDA Sandžaka, Sulejman Ugljanin je tada poručio da Bošnjaci (Muslimani) ostaju da žive u Sandžaku i da demokratija mora pobijediti.

“Mi živimo ovdje, nismo mi ovdje privremeno. Oni koji su naše ime izostavili iz Ustava vjerovatno su mislili da ćemo otići odavde. Ali neka znaju za ubuduće: Ostajemo u ovoj zemlji koja nas je ishranila i pripadamo samo njoj. Od iste smo vode i minerala od kojih je i ova zemlja Sandžaka i samo su nam njeni plodovi slatki”, poručio je tada Ugljanin.

Parlamentarna je stranka od osnivanja i u Srbiji je danas registrovana kao politička organizacija bošnjačke nacionalne zajednice.

Nastala je kao nacionalni pokret sandžačkih Bošnjaka i osnivač je Bošnjačkog nacionalnog vijeća i niz humanitarnih, sportskih, kulturnih organizacija i ustanova na području Sandžaka i dijaspore.

Pored političkog djelovanja, kao nacionalni pokret SDA Sandžaka je upamćena po tome što je jedina od aprila 1991. godine, svim vojnim obveznicima koji su se odazvali na njen da ne učestvuju u rat na prostoru bivše Jugoslavije obezbijedila nastavak školovanja na prestižnim univerzitetima ili zaposlenje u inostranstvu i finansirala siguran prijevoz. Tokom rata u Bosni, 1992. do 1996. godine, SDA Sandžaka je organizovala prihvat i zbrinjavanje hiljada izbjeglih i prognanih Bošnjaka iz Istočne Bosne, a tokom policijske torture i državne represije devedesetih mirnim sredstvima zalagala se ljudska prava.

Kako navode, od svog osnivanja  1990. godine, SDA Sandžaka imala je ima samo jednog protivnika – velikosrpsku političku ideologiju.

Kao protivnik velikosrpske politike, SDA Sandžaka je pune 33 godine kontinuirano izložena pritiscima. Rukovodstvo, članovi i simpatizeri SDA Sandžaka preživjeli su različite vrste fizičkog, pravnog i političkog nasilja. Ne postoji represivna mjera koja nije primijenjena protiv ove Stranke, njenog rukovodstva, njenih članova i simpatizera. Paralelne strukture vlasti i danas isti imaju cilj da sklanjanjem SDA Sandžaka sa političke scene trajno zatvore bošnjačko i sandžačko pitanje.

SDA Sandžaka je danas moderna demokratska politička Stranka, koja jeste respektabilan politički faktor te aktivni učesnik svih važnih društvenih i političkih procesa. Svojim unutrašnjim uređenjem i djelovanjem, te svojom programskom i ideološkom stabilnošću SDA Sandžaka ima potencijala i kapaciteta da utiče na prilagođavanje političkog sistema potrebama građana Sandžaka ali i da bude brana svakoj politici koja zagovara fašizam, socijal-rasizam i vjerski šovinizam.

Članovima, rukovodstvu i simpatizerima Stranke demokratske akcije Sandžaka čestitamo godišnjicu osnivanja i 33 godine uspješnog rada.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Slične vijesti

Najčitanije vesti

Najnovije