SDA Sandžaka danas obilježava 32. godišnjicu

Podijelite:

Stranka demokratske akcije (SDA) Sandžaka danas obilježava 32 godine od osnivanja, rada i djelovanja.

Uz prisustvo od preko 40.000 ljudi osnovana je 29. jula 1990. godine na Gradskom stadionu u Novom Pazaru, tada kao dio SDA za bivšu Jugoslaviju s centralom u Sarajevu. Na osnivačkoj skupštini pored rahmetli Alije Izetbegovića, predsjednika SDA i kasnije prvog predsjednika Republike Bosne i Hercegovine, prisustvovali su brojni intelektualci sa prostora bivše Jugoslavije.

Osnivač i predsjednik SDA Sandžaka, Sulejman Ugljanin je tada poručio da Bošnjaci (Muslimani) ostaju da žive u Sandžaku i da demokratija mora pobijediti.

“Mi živimo ovdje, nismo mi ovdje privremeno. Oni koji su naše ime izostavili iz Ustava vjerovatno su mislili da ćemo otići odavde. Ali neka znaju za ubuduće: Ostajemo u ovoj zemlji koja nas je ishranila i pripadamo samo njoj. Od iste smo vode i minerala od kojih je i ova zemlja Sandžaka i samo su nam njeni plodovi slatki”, poručio je tada Ugljanin.

Svoju 32. godišnjicu SDA Sandžaka će obilježiti sjednicom Glavnog odbora.

Kao prva bošnjačka stranka nakon uvođenja stranačkog pluralizma SDA Sandžaka je danas i najstarija na prostoru Sandžaka. Parlamentarna je stranka od osnivanja i u Srbiji je danas registrovana kao politička organizacija bošnjačke nacionalne zajednice.

Nastala je kao nacionalni pokret sandžačkih Bošnjaka i osnivač je Bošnjačkog nacionalnog vijeća i niz humanitarnih, sportskih, kulturnih organizacija i ustanova na području Sandžaka i dijaspore.

Pored političkog djelovanja, kao nacionalni pokret SDA Sandžaka je upamćena po tome što je jedina od aprila 1991. godine, svim vojnim obveznicima koji su se odazvali na njen da ne učestvuju u rat na prostoru bivše Jugoslavije obezbijedila nastavak školovanja na prestižnim univerzitetima ili zaposlenje u inostranstvu i finansirala siguran prijevoz. Tokom rata u Bosni, 1992. do 1996. godine, SDA Sandžaka je organizovala prihvat i zbrinjavanje hiljada izbjeglih i prognanih Bošnjaka iz Istočne Bosne, a tokom policijske torture i državne represije devedesetih mirnim sredstvima zalagala se ljudska prava.

SDA Sandžaka je inicijator osnivanja nekih ključnih nacionalnih i sandžačkih institucija i organizacija kao što su Sandžački odbor za zaštitu ljudskih prava i sloboda, Nacionalne biblioteke „Vehbija Hodžić“, Merhamet Sandžaka, Preporoda Sandžaka, Revije „Sandžak“, „Američko-sandžački Kongres“, Vakuf prijatelja Sandžaka u Ankari, Udruženje žena „Sumeja“ Sandžak, Udruženje pravnika Sandžaka, Udruženje ljekara Sandžaka, Udruženja pisaca Sandžaka, Udruženje ekonomista Sandžaka, Udruženje novinara Sandžaka, Ramazanski turnir u malom fudbalu i druge.

SDA Sandžaka je, kako se navodi u nizu uspjeha i rezultata, izdavaj da je uz pomoć Svjetske organizacije rada, Švicarske razvojne agencije i komercijalnih banaka u Sandžaku osnivaju Agenciju za ekonomski razvoj Sandžaka (SEDA);, Regionalni fond za stipendiranje studenata „Rifat Burdžović Tršo“; otvaranje visokoškolske međunarodne ustanove Centar za mir i razvoj Ujedinjenih nacija; Novopazarskog sajma tekstila, kože i obuće; likovne kolonije “Sandžak kao inspiracija umjetnika”, Centra za djecu i omladinu DUGA; Regionalno pozorišta; Regionalna televizija; Multimedijalni centar u Novom Pazaru; 2001. godine obnovljene su „Sandžačke igre“ nakon deset godina pauze i izgrađeno više sportskih objekata u Novom Pazaru, Tutinu, Sjenici i Rožajama; Osnovan Sportski savez Sandžaka i brojni sportski klubovi;

Pored uvođenja bošnjačkih nacionalnih simbola zastave, grba i himne, zahvaljujući angažmanu upravo predstavnika SDA Sandžaka u oblasti obrazovanja u nastavni sistem u Republici Srbiji, februara 2013. godine, uvedeno je obrazovanje na bosanskom jeziku, što je,  jedan od najznačajnijih rezultata i ostvarenja Bošnjaka na nacionalnom planu i očuvanju nacionalnog identiteta uopće.

Historijat SDA Sandžaka.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Slične vijesti

Najčitanije vesti

Najnovije