SDA Sandžaka: Schmidt nametnutim odlukama legalizuje etničko čišćenje

Podijelite:

Stranka demokratske akcije (SDA) Sandžaka izrazila je svoju zabrinutost i neslaganje sa postupcima Visokog predstavnika za Bosnu i Hercegovinu Kristijana Šmita u pogledu nametanja izmjena Ustava i izbornog zakona u Bosni i Hercegovini, čime je favorizovana velikosrpska i velikohrvatska nacionalna politika na štetu građanskog koncepta uređenja društva u Bosni i Hercegovini, saopštili su danas iz ove stranke.

„Ocjenjujemo da su ove nametnute jednokratne izmjene direktno su na štetu bošnjačkog naroda i svih ostalih građana Bosne i Hercegovine koji se osjećaju kao Bosanci. Ove odluke narušavaju načela vladavine prava i pravne sigurnosti i dirktno su u suprotnosti sa odlukama Evropskog suda za ljudska prava“, stoji u saopštenju.

Iz SDA Sandžaka se pitaju da li ovim nametnutim odlukama priželjkuje se Bosna bez Bošnjaka, jer favorizovanje koncepta teritorijalne organizacije sa nacionalnim predznakom u Bosni i Hercegovini vide kao legalizaciju etničkog čišćenja i ključnu prepreku vraćanju građanskog uređenja i vrijednosti Bosne i Hercegovine, buduće članice EU i NATO-a.

„Smatramo da za pravedan i trajan mir i saradnju na Zapadnom Balkanu treba da postoji simetrija prava – reciprocitet, a ne privilegovan pristup jednom narodu ili zajednici“, poručuju.

SDA Sandžaka poziva Visokog predstavanika u BiH Kristijana Šmita da poništi nametnute jenokratne odluke i da ustavne i zakonske odredbe uskladi sa presudama Evropskog suda za ljudska prava i odredaba koje su na snazi u savremenim demokratskim državama.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Slične vijesti

Najčitanije vesti

Najnovije