SDA: Schmidt nedopustivo pogazio Ustav FBiH

Podijelite:

Odluka visokog predstavnika u Bosni i Hercegovini Christiana Schmidta da nametne privremenu odluku je skandalozna suspenzija Ustava Federacije Bosne i Hercegovine (FBiH) i svih demokratskih načela, na šta niko, pa ni Visoki predstavnik nema pravo, saopšteno je iz Stranke demokratske akcije (SDA), javlja Anadolija.

“Namjera da se iz pojedinih amabasada i OHR-a oktroira neustavna Vlada Federacije, pri čemu će se u potpunosti zaobići potpredsjednik FBiH iz reda bošnjačkog naroda i većinska volja Kluba Bošnjaka u Domu naroda Parlamenta FBiH, ponižavajući je presedan, čije posljedice niko ne može predvidjeti”, naveli su iz SDA.

Istaknuto je da se osim potpredsjednika iz reda bošnjačkog naroda i Kluba Bošnjaka, ignoriše i ubjedljiva većinska volja probosanskih stranaka koje u Predstavničkom domu Parlamenta FBiH imaju najmanje 47 zastupnika.

“Novom nametnutom odlukom ponovo se izlazi u susret HDZ-u, kojem se na ovakav način želi omogućiti da oktroiranu Vladu formira sa manjinskom grupom političkih kolaboracionista iz Trojke, koja ima 28 zastupnika i nekolicinu kupljenih ruku”, navodi se u saopštenju.

Dodaje se da obrazloženjem odluke na današnjoj konferenciji za medije, u kojem tvrdi da ne djeluje protiv bilo kojeg naroda, da se ne smije ignorisati volja birača izražena na izborima i da donosi odluku jer nije bilo dogovora, visoki predstavnik vrijeđa inteligenciju građana.

“Jer, uradio je upravo suprotno. Grubo je degradirao volju Bošnjaka, potpuno je ignorisao izbornu volju građana i nagradio je one koji su odbijali bilo kakav dogovor”, navode iz SDA.

Od Christiana Schmidta zahtjevaju da bosanskohercegovačkoj i svjetskoj javnosti objasni da li je i njegova odluka ponovo dogovorena sa premijerom Hrvatske vlade, i je li bazirana na “kršćanskim vrijednostima i osnovama“ , kako je o tome govorio mađarski ministar vanjskih poslova, odnosno da li većinsku volju Bošnjaka poništava zbog toga što su većinom muslimani.

Visoki predstavnik međunarodne zajednice u BiH Christian Schmidt donio je u četvrtak Odluku kojom se deblokira imenovanje Vlade Federacije BiH.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Slične vijesti

Najčitanije vesti

Najnovije