SDA: Upozoravamo Visokog predstavnika na posljedice nametanja jednokratnih rješenja

Podijelite:

SDA traži od Visokog predstavnika za Bosnu i Hercegovinu da javnosti u našoj zemlji bez odlaganja i bez diplomatskih floskula pojasni najavu iz stranaka Osmorke da priprema jednokratno rješenje kojim želi direktno utjecati na formiranje vlasti u Federaciji BiH i poništiti volju birača koja se ogleda u sastavu Doma naroda Parlamenta Federacije Bosne i Hercegovine, saopšteno je iz ove stranke.

Iz SDA naglašavaju da Visoki predstavnik za Bosnu i Hercegovinu je odlukom objavljenom u izbornoj noći već donio pristrasno rješenje, koje je HDZ-u BiH i pratećim strankama omogućilo povlaštenu poziciju i sa osvojenih 13 posto glasova učinilo ih nezaobilaznim faktorom u formiranju izvršne vlasti, upravo zbog pozicije u Domu naroda PFBiH.

„Kada se pokazalo da je unatoč pristrasnoj odluci Visokog predstavnika izborna volja birača takva da su SDA i HDZ u gotovo identičnoj situaciji u Domu naroda, a da favorizirana tzv. Osmorka ne ispunjava osnovni preduvjet da bi formirala vlast – jer ne može predložiti predsjednika, odnosno potpredsjednika Federacije BiH, pokrenute su špekulacije da će uslijediti nametanje nove odluke iz OHR-a. Cilj takve odluke bi bio dodatno jačanje pozicije HDZ-a i osiguravanje partnera na probosanskoj strani koji su spremni da prihvate Izborni zakon po mjeri HNS-a.“, kažu u SDA.

Obijašnjavaju da takve špekulacije, po kojima Visoki predstavnik namjerava nametnuti jednokratno rješenje koje bi važilo samo u ovom izbornom ciklusu, moraju biti razjašnjene, jer izazivaju ogorčenost stotina hiljada birača, čija bi se izborna volja u tom slučaju poništila i podvlače da bi to dodatno naštetilo već narušenom kredibilitetu OHR-a.

SDA upozorava Visokog predstavnika da bi nametanje jednokratnog rješenja obesmislilo evropske standarde, izbore i demokratske procese u Bosni i Hercegovini, oslabilo institucije i vodilo prema anarhiji i stanju u kojem bi se politički procesi umjesto po Ustavu, zakonima i utvrđenim pravilima jednakim za sve odvijali po ad hoc rješenjima.

„To bi imalo nesagledive posljedice na stanje i odnose u Bosni i Hercegovini, a za to bi isključivu odgovornost snosio upravo Visoki predstavnik“, zaključuje se u saopštenju.

Tagovi: BiH OHR Osmorka SDA

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Slične vijesti

Najčitanije vesti

Najnovije