Šelo Šabić prozvala OHR: Objavite Schmidtov govor iz Budimpešte pa neka javnost procijeni

Podijelite:

Senada Šelo Šabić, viša naučna saradnica u Institutu za razvoj i međunarodne odnose u Zagrebu danas je ponovo reagirala na društvenim mrežama, a nakon što se OHR danas oglasio i naveo kako je stav visokog predstavnika o genocidu poznat te da neće komentirati zlurade interpretacije.

“Gospodin Schmidt je jučer rekao “situaciju u stilu genocida u Srebrenici”. Ovo nije pogrešna interpretacija već direktan citat. Ako mislite drugačije objavite snimak govora i pustite neka javnost odluči”, navela je Šelo Šabić.

Šelo Šabić je dobila i podršku Bojana Eleka iz Beogradskog centra za bezbjednosnu politiku.

“Pošto sam bio prisutan u publici, ova „situacija u stilu genocida“ koju je izgovorio gospodin Šmit je zaista bila nešto što je privuklo veliku pažnju. Šta god da je mislio, trebao je izabrati bolje riječi”, naveo je Elek.

Uslijedile su brojne reakcije, a iz Memorijalnog centra Srebrenica zatražili su tačan transkript govora visokog predstavnika Christiana Schmidta kako bi mogli donijeti svoj sud.

Visoki predstavnik u Bosni i Hercegovini Christian Schmidt, govoreći na konferenciji u Budimpešti on je govorio o BiH, izjavio je da je trebao da se desi “situacija u stilu genocida” da bi se okončao rat u Bosni i Hercegovini.

Kada je pomenuo “situaciju u stilu genocida u Srebrenici” burno je i vrlo glasno reagirala Senada Selo Šabić, prenosi Politicki.ba.

Ona prvo nije mogla vjerovati, pitala je i druge oko nje jesu li čuli šta je i ona čula, a kada su joj potvrdili, na svom Twitter nalogu prenijela je spornu izjavu visokog predstavnika.

– Situacija u stilu genocida. Šta to znači? Neki privid genocida? Genocid u nekom određenom stilu? Tako uvrijedljivo za žrtve i međunarodnu pravdu – napisala je ona na svom Twitter nalogu.

Tagovi: BiH Genocid OHR

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Slične vijesti

Najčitanije vesti

Najnovije