Šemsović: Najvidljiviji rezultati Vijeća upravo su iz oblasti obrazovanja

Podijelite:

Bošnjačko nacionalno vijeće u ovom mandatu nastavilo je s poslovima koji su bili započeti u mandatu prije. Najvidljiviji rezultati Vijeća upravo su iz oblasti obrazovanja, za šta razlog donekle možemo tražiti u okolnostima koje su nastajale u tom periodu. Obrazovanje na bosanskom jeziku je skoro 95% u potpunosti zaokruženo i primijenjeno u onim sredinama koje su iskazale interes za njegovu primjenu. Na prvom mjestu tu je Tutin, pa Sjenica, tek potom Novi Pazar, pa onda Brodarevo, Prijepovlje, Priboj i Nova Varoš, rekao je prof. dr. Sead Šemsović u intervjuu portalu Infolid.

„Onog trenutka kada je Republika Srbija započela proces pripreme za Državnu maturu, Bošnjačko nacionalno vijeće je bilo spremno za novi izazov. Pratili smo instrukcije koje je Evropa davala državnim institucijama, pratili zahtjeve državnih institucija iz oblasti obrazovanja, slijedili uputstva i proizvodili sve što je za ovu maturu potrebno. Do sada je već realiziran pilot Državne mature i onog trenutka kada Državna matura bude realizirana za obrazovanje na srpskom jeziku, realizirat će se i za obrazovanje na bosanskom jeziku. Posljednje što je pripremljeno jeste zbirka zadataka za polaganje Državne mature na bosanskom jeziku. Tako da ukorak pratimo sve što se dešava po ovom pitanju.“ – naglasio je prof. Šemsović.

Prof. Šemsović, koji je i predsjednik Bošnjačkog prosvjetnog savjeta, ističe da s jedne strane bilo bi izuzetno važno da Bošnjaci ne budu diskriminirani i da se njihova djeca, kao i djeca drugih manjinskih naroda na ovom prostoru, po automatizmu upisuju u obrazovanje na svom maternjem jeziku, dok s druge strane samim izjašnjenjem jasno vidimo nečiju pojedinačnu osviještenost i nečiju onesviještenost po pitanju narodnosnog identiteta.

„Jezički identitet nije nešto zasebno i odvojeno od narodnosnog identiteta. Stoga, mi ćemo se uvijek truditi da dođemo do pozicije upisa po automatizmu, ali ovakva situacija ne diskriminira Bošnjaka pojedinca koji je svjestan, ona više diskriminira jedan narod u odnosu na drugi, za šta je često kriv naš autošovinistički odnos – sami sebi često ne želimo dobro.“ – podvlači prof. Šemsović.

Kao kandidat na listi „Bošnjačko jedinstvo“ na izborima za Bošnjačko nacionalno vijeće koji nas očekuju 13. novembra ove godine, prof. Šemsović ističe da je ključna razlika ove liste u odnosu na druge postignuti rezultati i kontinuitet, i tako redom.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Slične vijesti

Najčitanije vesti

Najnovije