Škrijelj: Grad Novi Pazar dužan više od 40 miliona eura, RTV Novi Pazar partijska televizija koja se finansira novcem svih građana

Podijelite:

Predsjednik odborničkog kluba SDA Sandžaka u Skupštini Grada Novog Pazara Ahmedin Škrijelj izjavio je da se stvarni i ukupni dug Grada Novog Pazara prikriva i da je on viši od 40 miliona eura.

Nakon jučerašnje 4. sjednice parlamenta Novog Pazara Škrijelj je rekao da ni jedan od 12 prijedloga SDA Sandžaka nije usvojen. Ocijenio je da su svi prijedlozi bili usmjereni da se lokalna samouprava vrati u zakonit rad, a nezakonite odluke sklone sa dnevnog reda.

„Vladajuća većina ponovo nastavlja da djeluje nezakonito, svoje kadrove nameće suprotno zakonu i donosi odluke koje su suprotstavljene interesima građana. Također smo tražili, ono što je jako važno, da se za svaki budući konkurs kojim se dodjeljuju sredstva za rad medija ni jednom mediju ne može dodijelit više od 25 posto jer smo svjedoci da godinama unazad, odnosno punih 15 godina, da se RTV Novi Pazara koja je bila javno preduzeće, a kasnije postala privatna firma,  pretvorena u partijsku televiziju koja se finansira novcem građana Novog Pazara. Na posljednjem konkursu za Regionalnu televiziju je od ukupno sredstava odvojeno više od 80 posto“, rekao je Škrijelj, istakavši da je to apsolutno neprihvatljivo.

Ocijenio je da se na taj način guši sloboda izražavanja.

„Time politička stranka na vlasti finansira svoj medij i guši kritičku misao i slobodu izražavanja“, naveo je on.

Predočio je da odbornici vladajuće većine nisu prihvatili prijedlog da se učenicima Novog Pazara naredne godine podijele besplatni udžbenici.

„Moram da izrazim žaljenje što odbornici vladajuće većine nisu prihvatili da grad, naredne 2024/2025 školske godine finansira besplatnu nabavku udžbenika za sve učenike osnovnih i srednjih škola. Također nisu prihvatili naši inicijativu da podnesu izvještaj o saradnju u upravljanju komunalnim otpadom sa opštinama Tutin i Raška. Tim memorandumom je predviđeno fazno gašenje deponije Golo brdo i tražili smo izvještaj dokle se stiglo sa realizacijom tog projekta“, naveo je on.

Škrijelj je predočio da se Grad Novi Pazara, za nabavku vozila za JP za uređenje građevinskog zemljišta zadužio za još 40 miliona dinara, te da se prikrivaju podaci o stvarnom dugu Grada Novog Pazara.

„U mišljenju privatne revizorske firme je bilo nejasnoća i evidentno je da se prikrivaju podaci o stvarnom dugu Grada Novog Pazara. Prema onome što smo mi vidjeli možemo u ovom trenutku da zaključimo da je Grad Novi Pazar dužan više od 40 miliona eura“, kazao je zastupnik SDA Sandžaka u gradskom parlamentu Novog Pazara.

Na jučerašnjoj sjednici Skupštine Novog Pazara odbijeni su svi prijedlozi opozicionih odbornika, usvojen je završni račun i konsolidovani finansijski izvještaj završnog računa budžeta Grada za 2022. godinu.

Sa dnevnog reda su uklonjeni prijedlozi većine o poskupljenju usluge odnošenja smeća i vode. Zvanično je i ukinuta Apotekarska ustanova čiji su objekti prodati privatnoj firmi.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Slične vijesti

Najčitanije vesti

Najnovije