Škrijelj: Usvajanje izmjena zakona prvi korak u vraćanju suvereniteta građanima

Ključno pitanje koje je potrebno riješiti kako bi mogli uopšte pričati o legalnosti i legitimnosti izbornog procesa je neodložno sređivanje biračkog spiska i njegovo vraćanje u stanje koje odgovara realnom stanju na terenu

Podijelite:

Skupština Republike Srbije danas bi trebala da usvoji Prijedlog Zakona o izmjenama i dopuni Zakona o lokalnim izborima, a narodni poslanik Ahmedin Škrijelj tokom svoga obraćanja rekao je da su poslanici SDA Sandžaka sa kolegama iz opozicije, potpisali prijedlog ovog zakona, kojim se započinje rad na tome kako bi izborni proces u Republici Srbiji, bar donekle, bio fer, demokratski i transparentan.

„Sa tačke gledišta Stranke demoratske akcije Sandžaka, usvajanje ovog zakona, predstavlja prvi korak u vraćanju suvereniteta građanima i integriteta izbornom procesu“, naglasio je Škrijelj.

Usvajanjem izmjena ovih zakon Skupština Srbije garantuje se spajanje svih preostalih lokalnih izbora i njihovo održavanje istog dana odnosno 2. juna, što bi danas moglo da se desi, čime će se raspisati i lokalni izbori za sandžačke opštine Tutin i Sjenicu.

„Cilj Stranke demokratske akcije Sandžaka je da se izbori vrate građanima, da građani povrate svoju suverenost, da se stavi tačka na izborne manipulacije a da se vlast formira isključivo na slobodno izraženoj volji građana, odnosno da vlast bude legalna i legitimna“, rekao je Škrijelj i najavio da će podržati izmjene ovih zakona.

Važnim ističu i to da se što prije usvoje izmjene i dopune zakona o Ustavnom sudu kako bi se utvrdili rokovi u postupanju Ustavnog suda kada je u pitanju osporavanje zakonistosti izbornog procesa, jer je kako kaže, SDA Sandžaka pred Ustavnim sudom osporila izbore, međutim, do danas se Ustavni sud nije izjasnio, iz razloga što ne postoje rokovi koji bi ga obavezali na to i ponovio da se traži da hitno Ustavni sud donese presudu u Novom Pazaru.

„Ključno pitanje koje je potrebno riješiti kako bi mogli uopšte pričati o legalnosti i legitimnosti izbornog procesa je neodložno sređivanje biračkog spiska i njegovo vraćanje u stanje koje odgovara realnom stanju na terenu“, upozorio je Škrijelj.

Stav SDA Sandžaka, kako je u svome obraćanju pojasnio, jeste da  Narodna skupština imenuje Komisiju za praćenje implementacije preporuka ODIHR-a, od predstavnika svih poslaničkih grupa i relevantnih organizacija civilnog društva, osiguravajući i adekvatnu zastupljenost političkih predstavnika manjinskih naroda i da njom rukovodi predstavnik opozicije ili predstavnik jedne od relevantnih organizacije civilnog društva.

Prijedlog izmjene i dopune Zakona o lokalnim izborima, su, prema riječima predsjednice Parlamenta, podržala 184 poslanika, a među njima poslanici SDA Sandžaka i Partija za demokratsko djelovanje Šaipa Kamberija.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Slične vijesti

Najčitanije vesti

Najnovije