Skupština Kosova ratifikovala sporazum o kretanju s ličnim kartama između Kosova i BiH

Foto: Erkin Keci/Anadolija

Podijelite:

Dvotrećinskom većinom glasova poslanika, Skupština Kosova ratifikovala je danas tri sporazuma postignuta između zemalja Zapadnog Balkana u Berlinu, među kojima je i sporazum o kretanju sa ličnim kartama, koji će omogućiti ukidanje viznog režima s Bosnom i Hercegovinom, javlja Anadolija.

Premijer Albin Kurti je u predstavljanju sporazuma rekao da će se između Kosova i BiH stvoriti nove veze.

“Verujem da je sloboda kretanja građana ono čemu su građani Kosova odavno težili, ali i drugih susjednih zemalja, uključujući i Bosnu i Hercegovinu, s kojom imamo teške odnose zbog veta Republike Srpske tamo”, kazao je Kurti.

On je podsjetio da je i predsjedavajući Vijeća ministara Bosne i Hercegovine, koji je iz srpske zajednice, takođe u Berlinu, 3. novembra prošle godine, stavio potpis na sporazum, što “nas čini optimistima da će i u Bosni i Hercegovini moći da se ratifikuje ovaj sporazum”.

“Na ovaj način Priština i Sarajevo stvaraju novi institucionalni i posebno građanski most, koji je dugo očekivan”, kazao je Kurti.

Poslanici su ratifikovali i Sporazum o priznanju fakultetskih diploma i Sporazum o priznanju stručnih kvalifikacija ljekara, stomatologa i arhitekata.

Šefovi šest balkanskih zemalja potpisali su ta tri sporazuma 3. novembra, prošle godine, na samitu zemalja Zapadnog Balkana u Berlinu.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Slične vijesti

Najčitanije vesti

Najnovije