Skupština odbila prijedlog SDA Sandžaka da svi medijski projekti budu ravnomjerno podržani iz budžeta grada, RTV Novi Pazar postala partijska televizija

Foto: Ilustracija

Podijelite:

Skupštinska većina lokalnog parlamenta grada Novog Pazara odbila je prijedlog da se utvrdi pravilo da se nijednom podnosiocu projekta na konkursu za sufinansiranje projekata za ostvarivanje javnog interesa u oblasti javnog informisanja na teritoriji grada Novog Pazara, ne može dodijeliti više od 25 posto sredstava predviđenih po konkursu.

Pored ovog, na prijedlog SDA Sandžaka Skupština grada je na današnjoj sjednici odbila je i da se u dnevni red unese prijedlog kojim se obavezuju organi grada Novog Pazara da raspisuju poseban konkurs za finansiranje medija na bosanskom jeziku.

U razlozi za donošenje ove odluke, kako je navedeno, sadržani su u potrebi da Skupština grada, kao najviše političko i predstavničko tijelo građana Novog Pazara, praznično poštujući princip ravnopravnosti osigura da svi medijski projekti budu ravnomjerno podržani iz budžeta grada.

“Dosadašnja praksa je pokazala da primjenom političkih aršina RTV Novi Pazar je godinama favorizovana u odnosu na ostale medije. RTV Novi Pazar, nekada javno preduzeće a sada privatna medijska kuća, postala je partijska televizija gradske vlasti u Novom Pazaru i stranaka koje čine tu vlast. Na posljednjem konkursu za finansiranje medija za 2023. godinu, ovoj medijskoj kući dodijeljeno je 36.900.000 dinara od ukupno 46.050.000 dinara odnosno 80,13 posto. Na taj način, partijska televizija se finansira sredstvima građana Novog Pazara”, navedeno je u prijedlogu odborničke grupe SDA Sandžaka.

U prijedlogu odluke se ocjenjuje da se sprečava dalje otvoreno favorizovanje medija koji služe strankama na vlasti i uvodi se princip jednake dostupnosti sredstava svim medijima za sufinansiranje i finansiranje njihovih aktivnosti.

Također, kako se dodaje, ovom odlukom uvodi se obaveza da se raspisuje poseban konkurs sa finansiranje medija na bosanskom jeziku što je zakonom utvrđena obaveza koja se do sada nije poštovala.

Skupštinska većina je na početku zasjedanja 4. sjednice odbila sve priedloge opozicionih odbornika, a usvajanje dnevnog reda je trajalo duže od dva sata.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Slične vijesti

Najčitanije vesti

Najnovije