Smiljana Milinkov: Žene veoma malo zastupljene u medijima, iako je novinarstvo dominantno ženska profesija

Foto: NDNV

Podijelite:

Šefica Odseka za medijske studije Filozofskog fakulteta u Novom Sadu Smiljana Milinkov izjavila je danas da su žene veoma malo prisutne u medijima u odnosu na muškarce, iako novinarstvo sve više postaje dominantno ženska profesija.

“Imamo specifičnu situaciju da novinarstvo sve više postaje ženska profesija, u medijima radi svi više žena, ali su u medijima zastupljene veoma malo i često na pogrešan i diskriminatorni način”, kazala je Smiljana Milinkov na radionici Nezavisnog društva novinara (NDNV) u Novom Pazaru.

Prema njenim rečima, u Srbiji postoje vrlo školovane žene, ali prisustvo žena koje su ekspertkinje u medijima je ispod deset odsto.

Ona je navela da studije novinarstva u Novom Sadu upisuju dominantno djevojke.

Smiljana Milinkov je dodala da su novinarke u Srbiji povremeno izložene seksizmu i mizoginiji, ali vrlo rijetko pričaju o problemima sa kojima se suočavaju.

Ona je kazala da je u Srbiji žena predsjednica Vlade Srbije, koja je najviša državna funkcija, ali je ona  daleko manje prisutna od predsednika Srbije.

“Kada je reč o lokalnim političarkama, njih gotovo uopšte nema u medijima”, navela je Smiljana Milinkov.

Održavanje radionica je podržala Evropska unija, kroz NDNV-ov projekat “Otporni mediji civilnog društva za obnovu povjerenja građana – njegovanje znanja, vještina i okruženja za bezbjedniju zajednicu mobilnog novinarstva i novinarstva na društvenim mrežama”.

Radionice je podržala i Ambasada Kraljevine Holandije u Srbiji u okviru programa Matra, kroz projekat “Mreža otpornosti za zaštitu novinara od diskriminacije i unapređenje međusektorskog povjerenja u multietničkim zajednicama u Srbiji”.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Slične vijesti

Najčitanije vesti

Najnovije