Snimak dronom pokazuje raskoš impozantne Topkapi palate u Istanbulu

Podijelite:

Topkapi palata, koja je korištena kao administrativno središte i službena rezidencija Osmanskog Carstva tokom 380 godina, i na tom lokalitetu izložene “Svete relikvije“ snimljene su FPV dronom, a snimak pokazuje impozantnost tog istanbulskog kompleksa i iz ptičje perspektive, javlja Anadolija.

Topkapi palatu je dao sagraditi Fatih Sultan Mehmet između 1460. i 1478. godine nakon osvajanja Istanbula, a svoj sadašnji izgled je poprimila s dodatnim građevinama koje su izgradili sultani koji su dolazili nakon njega.

Kompleks i danas sija punim sjajem, prkosi vremenu i nijemo svjedoči o prošlosti.

U muzej je pretvorena 3. aprila 1924. godine, nakon proglašenja Republike Turske i prvi je muzej Republike.

Reporterska ekipa Anadolije snimila je FPV dronom kompleks koji slovi za jednu od najvećih muzejskih palača na svijetu.

Snimak pokazuje sav raskoš kompleksa sa njegovom arhitekturom i prostorijama sa zbirkama i oko 300.000 arhivskih dokumenata koji pokrivaju površinu od približno 350.000 kvadratnih metara, isključujući park Gulhane.

Na snimku se vide i Istanbulski kanal te druga monumentalna istanbulska znanja, uključujući Aja Sofiju.

Snimak prikazuje predvorje i raskošne odaje palate, a na njemu se vide i “Svete relikvije“ koje je 1517. godine iz Egipta donio Yavuz Sultan Selim.

Među najvrjednijim muzejskim eksponatima je i Kasikci dijamant, 86-karatni veliki dijamant koji je ukrašen sa 49 manjih dijamanata poredanih u dva reda.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Slične vijesti

Najčitanije vesti

Najnovije