Spahiu: Ako Srbija odluči da se suprostavi zapadu, na zapadnom Balkanu će opet planuti rat

Podijelite:

Izazovi za zapadni Balkan nakon početka rata u Ukrajini”, tema je redovne sesije “Kruga 99” koja je održana danas, a čiji je uvodničar bio prof. dr. Nedžmedin Spahiu (Nexhmedin Spahiu) s Fakulteta političkih znanosti u Prištini.

On je na pres-konferenciji prije sesije kazao da, bez obzira na ishod ovog rata, kako god će biti ishod rata u Ukrajini, “ipak možemo smatrati da je Rusija ‘slomila zube’, da nije uspjela ono što je htjela, ugrabiti Ukrajinu za par dana i stvarati veliku Rusiju i velikoruske težnje”.

Po njegovim riječima, ova situacija predstavlja izazove i za zapadni Balkan.

Kaže da rat u Ukrajini i pritisci Zapada na Srbiju dovode politiku Srbije u veliko iskušenje, ili da se odrekne svoje vjekovne politike, ili da se sukobi sa Zapadom.

Ako Srbija odluči da se suprotstavlja Zapadu, na zapadnom Balkanu će ponovno planuti rat. Dva su potencijana bojna polja: Kosovo i/ili Bosna. Po mom mišljenju, u tom slučaju, ipak će to biti Kosovo. Pregovori sa Kosovom su u tijeku i tu će se pokazati da li će Srbija odustati od svoje vjekovne politike i okrenuti novu stranicu, ili će ući u ratne sukobe, prvo sa Kosovom, a u daljnoj fazi sa NATO-om – smatra Spahiu.

Kaže da bosanska intelektualna elita “treba razmisliti o tome kako će se Bosna ponašati u oba slučaja – u slučaju da Srbija poklekne pred Zapadom i zapadnim vrijednostima, gdje će Zapad napraviti neke ustupke Srbiji, i u slučaju da se ona odluči da se tome suprostavi”.

U oba slučaja to će biti iskušenje za Bosnu. Naravno, to će biti i iskušenje za Kosovo – zaključio je Spahiu.

Poslušajte i pogledajte redovnu sesiju Krug 99.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Slične vijesti

Najčitanije vesti

Najnovije