SPP se zalaže za ujedinjenje političkih prilika i Bošnjaka u Sandžaku

Rekao je da ta stranka zadovoljna izbornim rezultatima, osvojila najviše glasova u Sjenici i formiraće vlast sa grupom građana “Bez diskriminacije” i srpskim strankama

Podijelite:

Predsjednik Stranke pravde i pomirenja (SPP) Usame Zukorlić izjavio je da ova stranka nastaviti sa unifikacijom (ujedinjenjem), političkih prilika u Sandžaku i bošnjačkog naroda i da će to biti programski cilj za naredne četiri godine.

On je, komentarišući rezultate lokalnih izbora, rekao da je ta stranka zadovoljna izbornim rezultatima, osvojila najviše glasova u Sjenici i formiraće vlast sa grupom građana “Bez diskriminacije” i srpskim strankama. Ponovio je poziv da se u Tutinu formira nova većina. Najavio je i mogućnost proširenja saradnje sa Strankom demokratske akcije (SDA) Sandžaka.

„Jesmo zainteresirani za saradnju sa svim političkim faktorima koji su dobili izborni legitimitet u ovom narodu. Mogu oni nama da se sviđaju ili ne sviđaju, da se slažemo ili ne slažemo, ali ako je narod rekao poštovat ćemo volju naroda i nastavit ćemo da radim u skladu sa mogućnostima. Želimo da ostvarujemo programske ciljeve sa kim god. Imamo saradnju sa SNS-om u Beogradu, a imamo i saradnju sa SDA u Bošnjačkom nacionalnom vijeću. Ne bježimo od saradnje ni od koga, pod određenim uslovima“, poručio je Zukorlić dodavši da je crvena linija za tu stranku da u vlasti ne žele korumpirane ljude i političke štetočine.

Na pitanje da li su bošnjačke stranke i SPP spremne da zadrže osnovne ideološke ciljeve i odbrane se od pritisaka centralnih vlasti, pravdajući to infrastrukturnim projektima, Zukorlić je rekao da od svojih ideoloških načela ne odustaju ni milimetar, ali ne na uštrb osnovnih životnih uslova građana. Primjer za to je i stav o genocidu u Srebrenici, kao jako osjetljivoj temi koju ne treba koristiti za jeftine političke poene.

„To je crvena linija preko koje mi ne prelazimo. To vam sve pričam iako sam u toj vladi, desno orijentisanoj, kao stranka i ja kao ministar ne mijenjamo politički narativ shodno tome da li smo u vladi, s portfeljom ni bez portfelja, i kad nismo. Uporedite naš narativ prije i sad pa vidite“, istakao je Zukorlić.

Prema riječima Zukorlića stranka na čijem čelu se neće baviti revanšizma sa pozicija vlasti i ima dugoročni cilj da „oko ključnih pitanja napravi kompromis sa bošnjačkim strankama i sarađuje u njihovom ostvarivanju“ ili da narod prepozna koja stranka ima budućnost i uloži glasove u tu stranku.

Na jučer održanim redovnim lokalnim izborima u Sjenici Stranka pravde i pomirenja (SPP) je osvojila najveći broj glasova i imaće devet odborničkih mjesto koliko i SDA Sandžaka koja je na drugoj poziciji.

SPP je u Tutinu je sa šest odbornika na drugom mjestu iza SDA Sandžaka koja je osvojila 18 odborničkih mjesta. SPP je osvojila dva odbornička  mjesta u Bujanovcu, tri u Subotici, a učestvovala je i na lokalnim izborima u Beogradu.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Slične vijesti

Najčitanije vesti

Najnovije