SPP za zajednički nastup Bošnjaka na parlamentarnim izborima u Srbiji (Prilog Behar TV)

Podijelite:

Predsjednik Stranke pravde i pomirenja (SPP) Usame Zukorlić izjavio je da su spremni da otpočnu pregovore o zajedničkom nastupu Bošnjaka na parlamentarnim izborima u Srbiji.

Zukorlić je u obraćanju medijima poručio da imaju namjeru i želju da dogovore zajednički nastup bošnjačkih stranaka ukoliko bude parlamentarnih izbora.

Smatra da je bošnjački konsenzus, sporazumom između SPP i SDA Sandžaka, već postignut.

“Što se tiče bošnjačkog konsenzusa, smatram da je postignut. Sporazum koji je potpisan između SPP i SDA Sandžaka je bošnjački konsenzus, iako ova treća stranka kaže nema jedinstva bez nas, a ne žele. U sporazumu ima član posvećen njima, da su i oni dobrodošli da se pridruže tom sporazumu. Vjerujem da je (konsenzus) postignut zato što oni bošnjački orijentisani glasači, koje to uopšte i zanima, su se dogovorili oko trideset i nešto tačaka programskog djelovanja kada su u pitanju Bošnjaci”, rekao je Zukorlić u obraćanju medijima, podsjetivši da je ideju zajedničkog nastupa Bošnjaka podržavao njegov otac rahmetli muftija Muamer Zukorlić.

On je podsjetio da u tom sporazumu postoji definisianih osam velikih projekata, kao što je Bošnjački kulturni centar koji bi trebao da ima Bošnjački, muzej, arhiv, bošnjačke medije, biblioteku, Memorijalni centar Hadžet, obnovu Stare čaršije u Novom Pazaru.

Prema njegovim riječima ove projekte će da podrži svaki čovjek i Bošnjak u Sandžaku, da se stranke neće ujediniti, a ali da postoji ogromna energija i da može da bude “programsko jedinstvo”.

“Nećemo nikada ujediniti stranke, to je besmisleno. Imamo pet tačaka oko kojih se slažemo i zalažem i nećemo da se razilazimo, a nismo se dogovorili oko pet, nego oko 35 tačaka”, istakao je on.

Predsjednik Stranke pravde i pomirenja Usame Zukorlića, u prisustvu članova Izvršnog odbora, u subotu je održao je redovnu konferenciju za medije na kojoj je predstavio rezultate SPP-a u posljednja tri mjeseca.

Zukorlić je, između ostalog, rekao da je Ministarstvo za ravnomjerni regionalni razvoj odobrilo 31 projekat na teritoriji Republike Srbije od kojih devet projekata dolazi na teritoriji gdje djeluje SPP.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Slične vijesti

Najčitanije vesti

Najnovije