Srbija: Za uvjerenje o državljanstvu zahtjev na portalu eUprava

Podijelite:

Za uvjerenje o državljanstvu, koje je do sada bilo jedan od najtraženijih dokumenata koji su se izdavali na šalterima opština, od danas se može podnijeti zahtjev na portalu eUprava i preuzeti u elektronskoj formi u eSandučetu ili poručiti na kućnu adresu.

Građanima Srbije je od sada na raspolaganju sedam novih elektronskih usluga MUP-a, koje omogućavaju onlajn davanje izjava ili saglasnosti: Izjava/saglasnost za izdavanje lične karte maloljetnom djetetu, državljaninu Republike Srbije, Izjava/saglasnost za izdavanje pasoša maloljetnom djetetu, državljaninu Republike Srbije, Izjava/saglasnost za prijem u državljanstvo Republike Srbije maloljetnog deteta i Izjava/saglasnost za prijavu prebivališta maloljetnog deteta, državljanina Republike Srbije.

Također, nove elektronske usluge su i Punomoćje za preuzimanje pasoša, Saglasnost vlasnika nepokretnosti za prijavu prebivališta punoljetne osobe, državljanina Republike Srbije na adresu nekretnine čiji je vlasnik/suvlasnik, kao i Opoziv izjave/punomoćja/saglasnosti.

Ministar informisanja i telekomunikacija u Vladi Republike Srbije Mihailo Jovanović, ministar unutrašnjih poslova Bratislav Gašić i vršilac dužnosti direktora Kancelarije za IT i eUpravu Milan Latinović prisustvovali su danas puštanju novih elektronskih usluga MUP-a – eDržavljanstvo i eSaglasnost.

Da bi korisnik koristio usluge eDržavljanstvo ili eSaglasnost potrebno je da bude prijavljen na portal eUprava mobilnom aplikacijom ConsentID ili kvalifikovanim elektronskim sertifikatom.

Elektronske usluge MUP-a zakazivanja termina za lična dokumenta, produženje registracije vozila kao i usluga ePlati, preko koje građani plaćaju takse i naknade, jedne od onih koje građani najviše koriste.

Zahvaljujući elektronskoj razmjeni podataka, organi državne uprave, jedinice lokalne samouprave i centri za socijalni rad su gotovo 5.000.000 puta vršili uvid u podatke iz evidencija koje su u nadležnosti MUP-a, što znači da toliko puta građani nisu posjećivali šaltere, štampali papire i nosili ih dalje od šaltera do šaltera, već je državni službenik sve to obavljao za njih elektronskim putem.

Do sada je bilo više od 10.000.000 zahtjeva za sve usluge MUP-a koje se nalaze na portalu eUprava.

Direktora Kancelarije za IT i eUpravu Milan Latinovićje izjavio da je, zahvaljujući potpunoj promjeni načina plaćanja administrativnih taksi MUP-a, objavljen je portal plati.euprava.gov.rs kao centralno mjesto gde građani dobijaju jedinstvenu, objedinjenu uplatnicu koju mogu platiti karticom, mBankingom ili fizički u banci ili pošti.

Centralizacijom administrativnih taksi MUP-a ukinuli smo mogućnost za zloupotrebu, povećali transparentnost procesa i brzinu proknjižavanja uplate, s obzirom na to da se, zahvaljujući jedinstvenom pozivu na broj, uplata odmah knjiži i vidljiva je u sistemu policijskom službeniku, objasnio je Latinović.

On je ukazao na to da su građani do sada kreirali i platili približno 8.000.000 uplatnica za postupke MUP-a putem ovog sistema.

Od skora važi i usluga eIzvod iz matičnih knjiga koje omogućava da preko Portala eUprava podnesete zahtjev za dobijanje izvoda iz matične knjige rođenih, vjenčanih ili umrlih, odaberete tip, odnosno jezik obrasca na kom želite da dobijete izvod, kao i oblik – da li želite izvod u papirnom ili elektronskom obliku.

Za izdavanje izvoda u elektronskom obliku ne plaća se taksa, nezavisno od svrhe izdavanja izvoda.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Slične vijesti

Najčitanije vesti

Najnovije