Stručnjaci za sigurnost: Razmjena zarobljenika Rusije i Ukrajine još jedan primjer važne uloge Turske

Komentari:12

Podijelite:

Razmjena 215 ratnih zarobljenika između Rusije i Ukrajine još jedan je primjer važne uloge Turske u regionu, smatra američki stručnjak za sigurnost i vanjsku politiku Luke Coffey

“Ova najnovija razmjena zarobljenika je još jedan primjer važne uloge Turske u regionu u pokušaju pronalaženja mira i stabilnosti”, rekao je za Anadolu Agency (AA) Coffey, viši saradnik na Hudson institutu, američkom “think-tank” uredu i istraživačkom centru.

“Iz geografskih, ekonomskih, političkih i istorijskih razloga, Turska smatra da ima posebnu ulogu u regionu Crnog mora. Ono što smo vidjeli u vezi sa dogovorom o žitu, a također i sa približavanjem Turske Moskvi i Kijevu za mirovne pregovore, odličan je primjer važne uloge Turske”, rekao je Coffey.

Matt Bryza, analitičar i bivši američki diplomata, rekao je za AA da je ova razmjena zarobljenika “još jedan primjer vještine turske diplomatije i korisnosti u održavanju otvorenih kanala komunikacije s obje strane”.

Bryza, viši istraživač u Atlanskom vijeću, sa sjedištem u Washingtonu, rekao je da će Moskva doći do tačke u kojoj će joj trebati posrednik da okonča rat.

“Doći će vrijeme kada će predsjednik (Vladimir) Putin prihvatiti ono što je već očigledno – da Rusija ne može pobijediti u ratu u Ukrajini – i stoga će u tom trenutku htjeti da deeskalira sukob i trebaće mu posrednik”, rekao je Bryza.

Bryza smatra da Putin šalje znakove da shvata “kako situacija ne ide po njegovom planu, kao što je lažno tvrdio tokom ove invazije.”

“On zna da je mobilizacija 300.000 ruskih muškaraca duboko nepopularna. I zato gledam na oslobađanje, posebno petorice britanskih i dva američka zarobljenika, kao znak da Putin šalje prve signale da se sprema za posredovanje i Turska može igrati važnu ulogu u tome“, rekao je on.

Predsjednik Republike Turske Recep Tayyip Erdogan objavio je u srijedu da je 200 ratnih zarobljenika razmijenjeno između Rusije i Ukrajine kao rezultat diplomatske komunikacije koju je vodio s predsjednikom Rusije Vladimirom Putinom i ukrajinskim predsjednikom Volodimirom Zelenskim

Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski zahvalio predsjedniku Erdoganu “na njegovoj vodećoj ulozi u oslobađanju našeg naroda”.

U međuvremenu, Rusija je saopštila da je Kijev oslobodio 55 njenih vojnika.

Razmjeni još 10 ratnih zarobljenika između Rusije i Ukrajine u srijedu je posredovala i Saudijska Arabija. Tom prilikom su puštena dvojica Amerikanaca i pet britanskih državljana, kao i po jedan marokanski, hrvatski i švedski državljanin.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Slične vijesti

Najčitanije vesti

Najnovije