17.3 C
Novi Pazar
20/03/2023
NaslovnicaNajnovijeTo je Turska: Muzej Baksı (Video)

To je Turska: Muzej Baksı (Video)

Muzej Baksı smješten je u Bayraktar selu Bayburt, ranije poznatom kao Baksi, i predstavlja jedinstvenu potragu za rješenjem problema i posljedica izgubljenih tradicija, zaboravljenih vrijednosti i uspostavlja vezu budućnosti i kontinuiteta. Riječ je o muzeju koji provodi istraživanja kako bi prenio tradicionalnu kulturu na buduće generacije i posebno provodi projekte zapošljavanja žena u praksi. Oni identifikuju projekte sa posebno talentovanom decom u svojoj oblasti i doprinose njihovom obrazovanju kroz stipendije, posebno u oblastima dizajna, umetnosti i kulture.

Glavna zgrada muzeja završena je 2010. godine nakon teške avanture bez ikakve finansijske pomoći države. Prezentacija Baksı muzeja održana je u Istanbul Modernu u junu 2010. godine, a otvaranje je bilo u julu. 2012. godine kada su se ljubiteljima umetnosti susreli, depo muzeja i nova izložbena sala.

Baksı muzej je muzej koji se ne ograničava samo na muzej, on pruža edukaciju za ljude koji žive u toj regiji, to je muzej koji želi da život u tim zemljama učini užitkom.

Muzej Baksı ima poseban identitet, za razliku od drugih, koji kombinuje tradicionalno i moderno na istoj osnovi, bez ikakvog pravca ili obrta, i stvara ekonomske ciljeve sa proizvodnim jedinicama koje gradi u sebi.

Baksı muzej se prostire na zemlji od 40 hektara, a iznikao je kao san umjetnika i profesora akademije rođenog u Bayburtu. dr. Hüsamettin Koçan 2000. Ovaj projekat je rezultat nastojanja da se oživi zemlje Husamettina Koçana. Fondacija za kulturu i umjetnost Baksı osnovana je 2005. godine kako bi ova ideja zaživjela. Muzej se godinama pretvorio u pravi društveni projekat uz doprinos brojnih volontera, posebno umjetnika.

spot_img
00:56:54

U fokusu #23

spot_img

FOTO DANA

FOTOGRAFIJA DANA