6.3 C
Novi Pazar
27/03/2023
NaslovnicaPolitikaBiHTribina na UNSA: Važno očuvati BiH kao državu s multietničkim i multikulturnim...

Tribina na UNSA: Važno očuvati BiH kao državu s multietničkim i multikulturnim karakterom (Video)

Jako je važno očuvati Bosnu i Hercegovinu kao državu s multietničkim i multikulturnim karakterom u ovom dijelu Evrope, poručeno je u Sarajevu s tribine koju je organizovao Univerzitet u Sarajevu u povodu 25. novembra, Dana državnosti BiH, javlja Anadolu Agency (AA).

Muhamed Nametak, viši naučni saradnik Instituta za historiju Univerziteta u Sarajevu kazao je novinarima kako je država bitna, jer predstavlja najsavršeniji oblik koji je čovjek dosad uspio da koncipira organizacijski i politički.

“Država predstavlja okvir za rješavanje svih problema jednog kolektiviteta, jedne grupe ljudi koji žive na određenom prostoru. Zbog toga smatram da je poenta Dana državnosti podsjećati se na važnost države i zašto je bitno državu čuvati”, kazao je Nametak.

Rektor Univerziteta u Sarajevu Rifat Škrijelj kazao je kako Univerzitet serijom događaja povodom 25. novembra šalje poruku domaćim politikama i međunarodnoj zajednici da je “jako važno očuvati BiH kao država s” multietničkim i multikulturnim karakterom u ovom dijelu Evrope.

“Bosna i Hercegovina je zemlja koja je s ozbiljnom tradicijom višestoljetne države i mi kao akademska zajednica ovim putem poručujemo međunarodnoj zajednici, posebno visokom predstavniku, da uz primjenu svih mehanizama koji mu stoje na raspolaganju utječe i na domaće politike i na međunarodnu zajednicu da se život građana učini sigurnim i ekonomski prosperitetnim”, rekao je Škrijelj.

Sedad Bešlija, direktor Instituta za historiju UNSA, također je kazao kako je 25. novembar vrijeme kada se treba podsjetiti na činjenicu da je Bosna i Hercegovina jedna od najstarijih evropskih država.

“Kada pogledamo u rani srednji vijek vidjet ćemo da je bosanska državnost stara, prema zadnjim istraživanja, najmanje oko 1.170 godina. To je jedna historijska činjenica nad kojom se treba zamisliti. BiH je prošla mnoge poteškoće kroz svoju historiju, ali je danas tu kao međunarodno priznata država s međunarodnim subjektivitetom, sa svojom samostalnošću i to će tako i ostati”, rekao je Bešlija.

Upravo 25. novembra 1943. godine na Prvom zasjedanju ZAVNOBiH-a usvojena je rezolucija kojom je iskazana odlučnost da Bosna i Hercegovina bude ravnopravna zajednica svih njenih naroda te su potvrđene njene historijske granice iz vremena srednjovjekovne Bosne.

spot_img
00:56:54

U fokusu #23

spot_img

FOTO DANA

FOTOGRAFIJA DANA