TRT pokrenuo globalni servis “tabii”: Jedinstvene priče na jednom mjestu

Podijelite:

Turski javni emiter TRT, koji je svojom popularnom TV produkcijom osvojio srca gledalaca širom svijeta, zvanično je pokrenuo međunarodnu platformu za digitalni streaming – “tabii”, javlja Anadolija.

Pod sloganom “Priče koje nas povezuju”, platformu “tabii” je prvi put najavio šef Direkcije za komunikacije pri Uredu predsjednika Turkiye Fahrettin Altun 2. maja u Istanbulu.

Platforma “tabii” nudi brz i ekskluzivan pristup širokom spektru visoko-kvalitetnog, porodičnog sadržaja koji obuhvata različite kulture i poznaje zajedničke vrijednosti svoje međunarodne publike.

Na platformi će u početku biti prikazano 30 ekskluzivnih originalnih produkcija, popularne TV serije, blockbuster filmovi, nagrađivani dokumentarci i dječji sadržaj.

Usluga emitovanja je besplatna u Turkiye. Za globalnu publiku, “tabii” će biti dostupan putem platformi YouTube i Roku po pristupačnoj pretplati.

Kasnije ove godine trebale bi biti pokrenute aplikacije i na engleskom, španskom, arapskom i urdu jeziku.

Televizijski kanali, radio i digitalne platforme TRT-a danas, nakon 55 godina iskustva, emituju sadržaje na 41 stranom jeziku i dijalektu na sedam kontinenata svijeta putem 18 televizijskih mreža, 17 radio stanica i digitalnih platformi.

TRT kroz “tabii” nudi jedinstvenu perspektivu globalnom streaming tržištu sa svojim pričama koje istražuju kulture, naslijeđe i vrijednosti različitih geografija.

Turska produkcija već ima više od 800 miliona gledalaca u 146 zemalja Evrope, Bliskog istoka, Centralne Azije, Afrike i Amerike gdje se prikazuje više od 150 TV serija. Očekuje se da će “tabii” postati lider u sektoru digitalnog streaminga Turkiye, koji predviđa značajan porast izvoza TV serija počevši od 2023.

Šef Direkcije za komunikacije pri Uredu predsjednika Turkiye Fahrettin Altun izjavio je da će TRT-ov globalni streaming servis “tabii” biti ključni akter i imaće pozitivan utjecaj na druge streaming servise na globalnoj sceni.

Dodao je da će “to igrati ključnu ulogu u proizvodnji još kvalitetnijeg sadržaja sa stvarnim društvenim i kulturnim osnovama.

“Stoga će ovaj globalni streaming servis služiti i sektoru i našoj zemlji, dodatno osnaživši brend Turkiye”, poručio je Altun.

– “Priče koje nas povezuju” –

Cilj servisa “tabii” je da bude vodeći globalni servis za streaming gdje se zajednice mogu ujediniti i okupiti kao porodica oko univerzalnih vrijednosti, gdje svako može pronaći dio sebe i povezati se uz zajedničke priče.

Svojim gledaocima pruža širok spektar originalnog sadržaja u rasponu od života omiljenih istorijskih ličnosti, borbi superheroja protiv globalnih katastrofa, produkcija prepunih akcije, distopijskih drama, animacija za djecu, do zabavnog sadržaja za mlade s novim i omiljenim likovima. Publika može otkriti širok izbor zabavnog sadržaja u različitim žanrovima uključujući akciju, dramu, naučnu fantastiku, komediju, misteriju, romantičnu komediju i triler.

U skladu sa svojom misijom za međunarodnu dostupnost, u visokokvalitetnom sadržaju globalne usluge streaminga “tabii” gledaoci mogu uživati u sadržajima sinhronizovanim i titlovanim na turski, engleski, španski, arapski i urdu. Uskoro će biti dostupno više jezičnih opcija kako bi se dodatno proširio domet “tabii-ja”.

– “tabii” stavlja fokus na kulturnu raznolikost –

Izgrađen na turskim pričama kojima se divi široka publika širom svijeta, “tabii” je krenuo s jedinstvenim iskustvom streaminga bogatog sadržaja koji je dopadljiv zajedničkim vrijednostima i raznolikosti različitih kultura, a svako u porodici može pronaći nešto za sebe.

Ove priče su protkane ljubavlju, hrabrošću, empatijom i trijumfom stvarajući inspirativne priče koje predstavljaju kolektivne ljudske vrijednosti.

Pored popularnih i sada već klasičnih turskih produkcija, “tabii” nudi niz ekskluzivnih originala i licenciranih sadržaja koji stavljaju fokus na priče kulturno raznolike publike koja je nedovoljno zastupljena u mainstream medijima.

“Razvijen u skladu s našim motom ‘Pravedniji svijet je moguć’ i u digitalnom prostoru, ovaj streaming servis danas čini prvi korak u svojoj avanturi postajanja novim globalnim brendom naše zemlje”, izjavio je generalni direktor TRT-a Mehmet Zahid Sobaci i dodao:

“Usuđujemo se da budemo primarni kanal za zadovoljavanje potreba za porodičnim sadržajem širom svijeta. Pričamo priče o milijardama ljudi koji su izostavljeni iz milijardi produkcija”.

Sobaci je naglasio da će u odnosu na stanje trenutnog sistema kroz “tabii” podijeliti svoju kulturu, vrijednost tradicije i porodice kako bi ispričali tačne priče zajednica koje su uglavnom nedovoljno zastupljene u mainstream medijima.

– Platforma “tabii“ počinje s više od 30 originalnih produkcija –

Crpeći inspiraciju iz globalnog uspjeha serija kao što su “ Ertugrul“, “Barbarossa: Mač Mediterana“ i “Nevini“, “tabii“ je lansiran s više od 30 ekskluzivnih, originalnih, porodičnih i visokokvalitetnih produkcija proizvedenih za streaming servise.

– Potpuno novi sadržaj za mlade –

“tabii“ nudi razne mogućnosti za najraznolikije i najenergičnije članove porodice i otvara nove temelje uvođenjem velike količine ekskluzivnih visokokvalitetnih originala posvećenih mladima. “tabii“ se obraća mladima svojim dinamičnim tonom, dotičući njihove živote uvodeći ih u različite svjetove.

Globalna publika može pristupiti sadržaju tečaja na platformama YouTube i Roku.

Potpuna usluga streaminga dostupna je besplatno u Turkiye. Za globalnu publiku, u početku je dostupan putem platformi trećih strana kao što su YouTube (youtube.com/@tabii) i Roku uz pristupačnu pretplatu na turskom, engleskom, španskom, arapskom i urdu jeziku, a uskoro će biti dostupne i dodatne jezične opcije. Pokretanje međunarodnih aplikacija planirano je tokom ove godine.

Posjetite www.tabii.com za više informacija.

YouTube: https://www.youtube.com/watch?v=WuUSSwtUlN0

– O platformi “tabii“ –

“tabii“, brend turskog javnog emitera TRT, nova je globalna usluga streaminga koja nudi širok dijapazon visokokvalitetnog, porodičnog sadržaja sinkroniziranog i titlovanog na više jezika. Predstavlja jedinstveno iskustvo streaminga s inspirativnim pričama temeljenim na univerzalnim vrijednostima i inkluzivnom sadržaju za kulturno raznoliku publiku. “tabii“ je digitalni dom ekskluzivnim originalnim serijama, filmovima i dokumentarcima; licenciranim sadržajima i popularnim TRT produkcijama u raznim žanrovima uključujući akciju, dramu, fantastiku, komediju, misteriju, romantičnu komediju i triler. Sadržaj platforme je dostupan na turskom, engleskom, španskom, arapskom i urdu jeziku, a uskoro će biti dostupno više jezičnih opcija. U Turkiye se može gledati na raznim mobilnim uređajima putem aplikacije “tabii“ na iOS-u i Androidu, na računarima putem www.tabii.com i dostupan je na pametnim televizorima. Na međunarodnoj razini “tabii“ je trenutačno dostupan putem platformi trećih strana kao što su YouTube (youtube.com/@tabii) i Roku uz pristupačnu naknadu za pretplatu. Pokretanje međunarodnih aplikacija planirano je kasnije ove godine.

Tagovi: tabii TRT

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Slične vijesti

Najčitanije vesti

Najnovije