Turska izdala upozorenje svojim građanima koji putuju u evropske zemlje i SAD zbog povećanog nasilja

Podijelite:

Ministarstvo vanjskih poslova Turske izdalo je u subotu upozorenje svojim građanima koji putuju u evropske zemlje i u Sjedinjenim Američkim Državama (SAD) da budu oprezni zbog porasta antiislamskih, ksenofobnih i rasističkih akcija, kao i propagandnih demonstracija protiv Turske od strane grupa povezanih s terorističkim organizacijama, javlja Anadolija.

“U posljednje vrijeme uočava se porast antiislamskih, ksenofobnih i rasističkih akcija u nekim evropskim zemljama, kao i propagandnih demonstracija protiv naše zemlje od strane grupa povezanih s terorističkim organizacijama. Ovakav razvoj događaja, koji odražavaju opasne dimenzije vjerske netolerancije i mržnje u Evropi, jasno otkrivaju alarmantan nivo koji su dostigli rasistički i diskriminatorski pokreti u Evropi”, piše u saopćenju.

MVP Turske konstatuje također da je primijećen rast nasilja, te povećan broj rasističkih i ksenofobičnih napada na strance u SAD-u. Protesti se održavaju širom SAD-a nakon što je osoba po imenu Tire Nichols umrla nakon što je bila izložena policijskom nasilju u Memphisu, Tennessee, SAD, podsjetili su u saopćenju.

Naglašeno je kako bi građani koji žive ili planiraju putovati u zemlje u kojima se takva djela događaju trebali bi biti oprezni, držati se podalje od područja gdje bi se demonstracije mogle intenzivirati, djelovati smireno pred mogućim ksenofobnim i rasističkim uznemiravanjem i napadima.

U saopštenju je također dodato kako se mogu obratiti lokalnim snagama sigurnosti, pomno pratiti lokalne medije i medijske kuće, a posebno je korisno da prate dodatna upozorenja sigurnosnih snaga zemalja i najave koje Ministarstvo vanjskih poslova Turske, ambasade i generalni konzulati u tim zemljama mogu dati.

“Naši državljani koji žive u Evropi ili planiraju putovati u europske zemlje mogu se u slučaju potrebe obratiti Konzularnom pozivnom centru našeg Ministarstva čiji se kontakt podaci nalaze u nastavku”, navedeno je u saopćenju.

U saopćenju je naveden broj telefona: +90 312 292 29 29

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Slične vijesti

Najčitanije vesti

Najnovije