6.2 C
Novi Pazar
26/03/2023
NaslovnicaDruštvoTurska poziva međunarodnu zajednicu da se bori protiv islamofobije

Turska poziva međunarodnu zajednicu da se bori protiv islamofobije

Šef Direkcije za komunikacije pri uredu turskog predsjednika Fahrettin Altun izjavio je da bi međunarodna zajednica trebala produzeti konkretne mjere u borbi protiv islamofobije, prijetnje s kojom se suočava cijeli svijet, javlja Anadolu Agency (AA).

Šef Direkcije za komunikacije pri uredu turskog predsjednika Fahrettin Altun izjavio je da bi međunarodna zajednica trebala poduzeti konkretne mjere u borbi protiv islamofobije, prijetnje s kojom se suočava cijeli svijet ( TCCB/ İletişim Başkanlığı – Anadolu Agency )“Zaista, jedna od današnjih globalnih prijetnji je nesumnjivo islamofobija. Neprijateljstvo prema islamu i muslimanima je intenzivno evidentno u cijelom svijetu“, rekao je Altun sinoć u obraćanju na 12. konferenciji ministara informisanja Organizacije islamske saradnje (OIC).

Tokom konferencije u Istanbulu, ministri i visokorangirani predstavnici iz 57 država će razgovarati kako bi produbili saradnju u oblasti medija, komunikacija i informisanja u islamskom svijetu.

Konferencija se održava pod temom “Borba protiv dezinformacija i islamofobije u eri post-istine“, a Altun je rekao da dezinformacije ubrzavaju širenje islamofobije širom svijeta.

“Islamofobija također ima obilježje koje dijeli svjetsku zajednicu i ugrožava globalni mir i stabilnost. Stoga cijeli svijet treba da vidi islamofobiju kao otvoreni zločin iz mržnje, zločin protiv čovječnosti i da se efikasno bori protiv ovog zločina. Drugim riječima, borba protiv ovog zločina trebala bi biti jedna od glavnih dužnosti, ne samo muslimana, nego i međunarodne zajednice“, poručio je Altun.

Naglasio je da je nepobitna i uloga koju imaju međunarodni mediji i globalni trustovi mozgova u širenju islamofobije.

“Nažalost, međunarodni mediji slikaju izuzetno negativan portret muslimana“, dodao je Altun.
Također je kazao kako Turska i njene institucije ulažu velike napore u borbi protiv islamofobije i podizanju svijesti o ovom pitanju.

Turska je preuzela od Saudijske Arabije mandat predsjedatelja Konferencijom ministara informisanja OIC-a.

spot_img
00:56:54

U fokusu #23

spot_img

FOTO DANA

FOTOGRAFIJA DANA