Turska: Rijeka Munzur u Tunceliju pravi je prirodni akvarij

Komentari:12
Foto: Sidar Can Eren - AA

Podijelite:

Munzur je stanište raznolikog životinjskog svijeta, rijeka u kojoj žive ugrožene crvenopjegave pastrmke i vidre također je dom za čaplje, šarane, žabe, rakove, kornjače i patke

Rijeka Munzur u okrugu Ovacik, u istočnoj turskoj provinciji Tunceli, podsjeća na prirodni akvarij sa bogatim podvodnim svijetom, čistom vodom i tirkizno plavim izgledom, piše Anadolu Agency

Smješten između planina Munzur i Mercan, okrug Ovacik, na nadmorskoj visini od 1.500 metara, tokom cijele godine dočekuje turiste iz okolnih gradova.

Okrug koji se ističe svojom netaknutom prirodom dom je prirodnih ljepota kao što su Nacionalni park dolina Munzur, Karagol, jezera Katir i kanjon Mercan.

Rijeka Munzur, koja prolazi kroz okrug u kojem živi oko 7.000 stanovnika, jedna je od najvažnijih turističkih atrakcija ovog grada. Rijeku Munzur posjećuju ljubitelji planinarenja, kampiranja, raftinga i plivanja, posebno ljeti.

Posjetioci koji dolaze u okrug, kao i lokalno stanovništvo, često se okupaju ili uživaju na obali rijeke koja plijeni pažnju svojom čistom vodom i tirkizno plavom bojom.

Munzur je stanište mnogih živih bića. Rijeka u kojoj žive ugrožene crvenopjegave pastrmke i vidre, također je dom za čaplje, šarane, žabe, rakove, kornjače i patke.

Zaljubljenik u prirodu Onur Bal rekao je za AA da se Tunceli ističe svojim prirodnim, historijskim i kulturnim bogatstvom.

Navodeći da grad nudi različite ljepote tokom svih godišnjih doba, Bal je rekao da Ovacik svake godine posjećuju brojni turisti iz cijele Turske.

Ističući da je mala rijeka Munzur od velikog značaja za grad, Bal je rekao: “Ova rječica potiče iz sela Ziyaret i miješa se sa jezerom Uzuncayir. Munzur oživljava puteve kojima prolazi. Na obalama rijeke ima raznih vrsta drveća i biljaka. Osim toga, u vodama rijeke žive crvenopjegava pastrmka i razne druge vrste.”

Dodao je kako većinu svog slobodnog vremena provodi u prirodi.

“Šetam obalom rijeke Munzur. Imam priliku izbliza vidjeti ptice, leptire i ribe u Munzuru. Svako treba štititi ovu prirodnu ljepotu”, kazao je Bal.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Slične vijesti

Najčitanije vesti

Najnovije