Tutin: Senzorna soba za razvoj potencijala kod djece sa posebnim potrebama ili invaliditetom (Video)

Podijelite:

Uz pomoć i podršku Opštine Tutin, UNDP i donatora predškolskoj ustanovi Habiba Stočević obezbjeđena je Senzorna soba koja će olakšati razvoj potencijala kod djece sa posebnim potrebama ili invaliditetom

„Senzorna soba je interaktivna soba koja u sebi sadrži elemente koji imaju za cilj da podstiču razvoj čula vida, sluha, dodira i mirisa, prije svega je namenjena za djecu sa poremećajem senzorne integracije. To su djeca koja imaju poteškoće u obradi prije svega čulnih informacija, posebno djeci sa autističnim spektrom ponašanja, kao i generalno djeci sa poremećajem u ponašanju i poremećaja u govoru“, istakla je defektološkinja Mila Hadžić.

Po riječima Hadžićeve, soba je opremljena zidnim i podnim oblogama, strunjačama i radi se prije svega o jednoj sigurnoj sobi koja u sebi ima i elemente za razvoj vizuelne percepcije.

„Tretman se sprovodi kroz igru i on je ciljan da podstiče motivaciju kod djece kako bi ona lakše sarađivala. Na taj način će probuditi uspavane potencijale kod djece i kod njih podstaknuti emocijalni balans“, zaključila je Hadžić.

U Tutinu je trenutno 45 mališana uzrasta od 3 do 6 godina koji zbog nedostatka ovakve Senzorne sobe, nisu mogli da rastu i razvijaju svoje potencijale kao druga djeca.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Slične vijesti

Najčitanije vesti

Najnovije