U Dohi održana konferencija „Žene za Palestinu“ pod sloganom „Sigurnost je moje pravo“

Konferencija kojoj je prisustvovalo preko 300 učesnica iz 58 zemalja svijeta, održana je s ciljem ukazivanja na poteškoće i izazove sa kojima se susreću palestinske žene i djeca, naglašavajući značaj podrške međunarodne zajednice njihovim pravima i dostojanstvu

Podijelite:

Svjetska konferencija „Žene za Palestinu – Sigurnost je moje pravo“ održana je 11. maja 2024. godine u Dohi u organizaciji Svjetske ženske koalicije za Kuds, a uz podršku katarske ministrice za vanjske poslove Lolwah bint Rashid Al Khater.

Tokom svog obraćanja ministrica Al Khater naglasila je da je sigurnost osnovno ljudsko pravo, garantovano zakonima i religijama i da samo oni koji su izgubili ljudskost krše ovo pravo.

Na poziv generalnog sekretara Svjetske ženske koalicije za Kuds i Palestinu Rebab Osmanlıoğlu, na konferenciji su učestvovale i predstavnice iz Evrope i regiona, među njima i Kenela Zuko iz Bosne i Hercegovine i Azra Šemsović iz Sandžaka.

Konferencija kojoj je prisustvovalo preko 300 učesnica iz 58 zemalja svijeta, održana je s ciljem ukazivanja na poteškoće i izazove sa kojima se susreću palestinske žene i djeca, naglašavajući značaj podrške međunarodne zajednice njihovim pravima i dostojanstvu.

Posvjećeno zagovaranje Katara  za palestinsko pitanje može pomoći da se podstaknu međunarodni napori za rješavanje ovog gorućeg pitanja.

Iz regiona učešće na ovoj značajnoj konferenciji uzeli su Emina Ašćerić, Medina Mulalić, Erna Šošević, Merima Buljubašić i, Mersiha Smailović.

Više od 35.000 Palestinaca je ubijeno, a više od 76.600 ranjeno u brutalnom izraelskom napadu na Pojas Gaze od 7. oktobra prošle godine.

Izrael provodi blokadu nad Gazom i ne dozvoljava ulazak humanitarne pomoći koja održava u životu 2,3 ​​miliona tamošnjih Palestinaca, ne ostavlja sigurno mjesto za civile.

Više od sedam mjeseci nakon početka izraelskog rata, ogromni dijelovi Gaze nalazi se ruševinama, dok je 85 posto stanovništva enklave interno raseljeno.

Izrael je pred Međunarodnim sudom pravde optužen za genocid. Privremenom presudom u januaru Tel Avivu je naloženo da zaustavi genocidna djela i poduzme mjere kako bi se osiguralo pružanje humanitarne pomoći civilima u Gazi.

 

 

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Slične vijesti

Najčitanije vesti

Najnovije