U Novom Pazaru vazduh jako zagađen, građani nemaju dovoljno svijesti o ovom problemu (Video)

Podijelite:

Ovako je u novogodišnjoj noći izgledalo nebo iznad Novog Pazara. Ovaj snimak, napravljen dronom, se proširio na društvenim mrežama, a građani su izrazili zabrinutost zbog zagađenja životnog prostora.

Prema zvaničnim podacima 30 decembra, u 20 sati u Novom Pazaru vazduh je bio jako zagađen sa preko 290 PM10 i 284 PM2,5 čestica. Jako zagađen vazduh u Novom Pazaru registrovan je i narednih dana.

Član Stručnog saveta Nacionalne ekološke asocijacije (NEA) i bivši pomoćnik direktora Agencije za zaštitu životne sredine Srbije, Dejan Lekić ocjenio je da je situacija sa vazduhom u Srbiji loša i ponavlja se iz godine u godinu i da napori koji se ulažu od strane nadležnih nisu dovoljna.

 “Napori koji se ulažu očigledno nisu dovoljni jer da bi mi znali das u ti naporni dovoljni to moraju da pokažu mjerenja. Ako mjereja pokazuju da se situacija ni malo ne mijenja ili se mijenja sasvim mlo to znači da napori nisu dovoljni. Dobro je da je Usvojen program zaštite vazduha u Republici Srbiji do 2030. Taj program, usvojen na Vladi, po prvi put konstatuje da je broj prerano umrlih, prema odelima korišćenim u izradi 2015., bio oko 11 hiljada”, rekao je Lekić, pojasnivši da ovaj broj umrli pokazuje da bi neki ljudi živjeli duže, odnosno prerano su umrli zbog visoke koncentracije zagažujućih materija.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Slične vijesti

Najčitanije vesti

Najnovije