U Skoplju obilježen Dan Bošnjaka

Foto: fb/SDAMakedonije

Podijelite:

Dan Bošnjaka, koji je ujedno i zvanični državni praznik za pripadnike bošnjačkog naroda u Sjevernoj Makedoniji, proslavljen je svečanošću u skopskom hotelu Aleksandar Palace, u organizaciji Stranke demokratske akcije (SDA) Makedonije.

Među prisutnima na proslavi bilo je istaknutih ličnosti iz javnog života, predstavnici diplomatskog kora, političkih partija, ministri, poslanici i predstavnici civilnog sektora.

Prisutnima se obratio predsjednik SDA Makedonije, Dželal Hodžić, podsjetio je da se danas u cijelom svijetu obilježava Međunarodni dan Bošnjaka, čiji je cilj očuvanje nacionalnog identiteta, a povodom 30 godina od 28. septembra 1993. godine, kada je u Sarajevu održan Bošnjački sabor i donesena odluka da se vrati povjesno ime “Bošnjaci” i povjesno ime jezika “bosanski”. Hodžić je istakao da su Bošnjaci iz Makedonije prilikom popisa stanovništva 1994 godine imali prvu priliku da koriste istorijski naziv “Bošnjak” i da jezik nazovu “bosanski”. Osvrnuo sei  na konstruktivnu ulogu Bošnjaka u izgradnji nezavisne makedonske države, koja je započela podrškom referendumu o nezavisnosti 1991. godine.

Hodžić je naglasio da su Bošnjaci integrisani u makedonsko multikulturalno društvo, te da su Bošnjaci spona za odlične odnose, bez otvorenih pitanja, između Sjeverne Makedonije i Bosne i Hercegovine.

Na proslavi se obratio i potpredsjednik Vlade za evropske integracije Bojan Maričić, koji je istakao da su Bošnjaci vrijedan deo makedonskog kulturnog mozaika. Maričić je odao priznanje pripadnicima bošnjačkog naroda za doprinos razvoju Sjeverne Makedonije kao demokratske države, kao i za doprinos u ostvarivanju strateških ciljeva države.

Predsjednik SDA Makedonije, gospodin Hodžić, zajedno sa potpredsjednikom Vlade za evropske integracije gospodinom Maričićem, poslao je poruku da je sljedeći strateški cilj i bošnjačkog naroda i Sjeverne Makedonije kao države zajednički, članstvo u Evropskoj Uniji, kao sljedeći korak nakon članstva u NATO-u.

Prisutni mediji imali su priliku vidjeti odličnu atmosferu i prelijepu energiju koja je ostavila traga na zvaničnom obilježavanju Dana Bošnjaka.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Slične vijesti

Najčitanije vesti

Najnovije