U subotu počinje popis stanovništva (VIDEO)

Komentari:12

Podijelite:

Od 1. do 31. oktobra 2022. godine u Republici Srbiji će biti sproveden Popis stanovništva, domaćinstava i stanova. Organizatori i učesnici popisa ističu da je sve spremno za njegov početak

Sekretar Bošnjačkog nacionalnog vijeća i član lokalne popisne komisije u Novom Pazaru, Mirza Hajdinović izrazio je zadovoljstvo dosadašnjim priprema za popis i kazao da će sa velikom pažnjom mjeseca pratiti ovaj proces.

„U posljednje dvije godine aktivno vršimo pripreme za realizaciju popisa, možemo da tvrdimo da je sve spremano i ovaj popis očekujemo sa veliki entuzijazmom da će on među građanima Sandžaa vrlo dobro proće, posebno među Bošnjacima. Nakon ovog popisa imaće sliku kakvo je stanje stanovništva, posebno po nacionalnoj strukturi u Sandžaku“
On je, ispred BNV-a, pozvao sve Bošnjake i građane Sandžaka da se odazovu popisu i popisivačima daju odgovore na pitanja, posebno ona koja se tiču na odrednicu nacionalnost, jezik i vjerska pripadnost.

„To su pitanja 12, 13 i 14 koja se odnose na to da će Bošnjaci odgovoriti da su nacionalno Bošnjaci, da im je jezik Bosanski i vjera islam. Kada govorimo o ovom popisu za BNV je vrlo važno jer ćemo nakon ovog popisa imati jasniiju sliku stanovništav u Sandžaku, a mi kao Bošnjaci potvrdićemo svoju autohtonost na ovim prostorima. Ostaće trajno zabilježeno za buduće generacije da su Bošnjaci autohtoni građani Sandžaka“, ocjenio je Hajdinović.
Dodao je da su posebnu pažnju posvetili sandžačkoj dijaspori i pozvao je da se odazovu popisu.

„Očekujemo i ove godine, da dijaspora koja živi u zapadnoj Evropi i Republici Turskoj i da će se i oni odazvati ovom popisu i da ćemo imati širu sliku stanovništva koji žive tamo, imaju privremeno boravište ili su na školovanju. I njih pozivamo da iskoriste zakonsko pravo i metodologija EUROSTAT-a jer Evropska unija finansira ovaj popis i popišu se na ovom popisu“, rekao je Hajdinović.

On je podsjetio da predatavnici BNV već dva mjeseca posjetama svim sandžačkim opštinama učestvuje u kampanji za popise i da je imaju svoje predstavnike u lokalnim popisnim komisijama, učestvovali su u priprema za instruktore i popisivače i, kako je podvukao, ovaj put natjerali državu da nacionalna vijeća prihvati kao partnerska u ovom postupku.

Iz Gradske uprave Novog Pazara je saopšteno da je Popisna komisija grada izvršila je sve potrebne pripremne procedure prema instrukcijama Zavoda za statistiku. Popisivači su akreditovani, oprema je testirana i u popisu će učestvovati 25 instruktora i 160 popisivača. Svaki popisivač imaće odgovarajuću legitimaciju koja je građanima dostupna na uvid, a proces popisivanja na terenu traje oko 30 minuta.

Popisivači će imati dva upitnika sa pitanjima. Jedan se odnosi na članove domaćinstva, a drugi na domaćinstvo i stan, odnosno zgradu.

Iz gradske uprave Novog Pazara ne očekuju pojavu ozbiljnijih problema na terenu, tokom popisa će biti organozavno dežurstvo članova popisne komisije. Građanima će tokom 24 sata biti na raspolaganju telefonski broj posredstvom koga će moći da prijave svaku nepravilnost, izraze nedoumicu ili iskažu specifično ingteresovanje u vezi sa realizacijom popisa.

Oni koji odbiju da budu popisani, odnosno ne odgovore na pitanja ili daju netačne ili nepotpune podatke mogu biti kažnjeni od 20.000 do 50.000 dinara. Kazna od 30.000 do 50.000 dinara predviđena je i za popisivače koji insistiraju odgovore na pitanja koja građani nisu u obavezi da daju.

Većina građana koje smo pitali je izrazila spremnost da se odazove popisu, ali i očekivanje da se statistički podaci odraze na kvalitet života.

Iz Republičkog zavoda za statistiku, koji sprovodi popis, navode da je Popis stanovništva, domaćinstava i stanova najmasovnije i najkompleksnije statističko istraživanje koje se, na svakih deset godina, sprovodi u skoro svim zemljama svijeta.

Popisom se obezbeđuju potpuni i kvalitetni statistički podaci o stanovništvu, njegovoj starosnoj i polnoj strukturi, obrazovnoj i bračnoj strukturi, o ekonomskoj aktivnosti, o strukturi domaćinstava i porodica i o stambenom fondu.

Prikupljeni podaci su od izuzetnog značaja za ocenu trenutnog stanja, kao i za buduće planiranje i donošenje različitih strategija. Potpuni, kvalitetni i međunarodno uporedivi statistički podaci koriste se za različite analize i planiranje.

Popisivači će imati dva upitnika sa ukupno 69 pitanja i odgovore će evidantirati elektronski. Jedan se odnosi na članove domaćinstva, a drugi na domaćinstvo i stan, odnosno zgradu. Preliminarni rezultati će biti objavljeni 30. novembra, a konačni rezultati planirani su od aprila 2023. do kraja maja 2024. Posljednji popis u Srbiji je održan 2011. godine.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Slične vijesti

Najčitanije vesti

Najnovije