U sutra novi sastanak Kurtija i Vučića u Briselu

Podijelite:

Premijer Kosova Albin Kurti i predsjednik Srbije Aleksandar Vučić i sastaće se u četvrtak u Briselu u okviru dijaloga pod okriljem Evropske unije (EU), kako je saopćeno iz kabineta visokog predstavnika EU-a za vanjske poslove i sigurnost Josepa Borrella.

Evropska spoljnopolitička služba (EEAS) najavljuje da će kosovski premijer Kurti i predsjednik Srbije Aleksandar Vučić, u Briselu će imati odvojene sastanke sa posrednicima u dijalogu diplomatama Žosepom Boreljom i Miroslavom Lajčakom. Nakon toga je planiran i trilateralni sastanak – a teme razgovora su primjena Sporazuma na putu normalizacije, kao i aktuelna pitanja. Dijalog dve strane posljednjih mjeseci je u zastoju, a njihove odnose karakterišu napetosti.

U saopćenju je navedeno kako će Borrell, prije sastanka s dvojicom lidera, održati sastanak i sa specijalnim predstavnikom EU-a za Zapadni Balkan Miroslavom Lajčakom.

U pripremi za ovaj sastanak premijer Kurti je razovarao i sa zamjenikom pomoćnika američkog državnog sekretara Gabrijelom Eskobarom o važnosti osiguravanja nesmetane i brze implementacije Osnovnog sporazuma i njegovog Aneksa, objavio je Kurti na platformi X.

Posljednji sastanak održan je 22. juna ove godine, zbog rastućih tenzija na sjeveru Kosova, na poziv evropskih zvaničnika.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Slične vijesti

Najčitanije vesti

Najnovije