U Turskoj broj poginulih u zemljotresima porastao na 41 hiljadu

Podijelite:

U dva razorna zemljotresa koji su 6. februara pogodila jug Turske broj poginulih je premašio 41 hiljadu, saopštila je Uprava za katastrofe i upravljanje vanrednim situacijama (AFAD

Zemljotresi magnitude 7,7 u centru Pazarcik u Kahramanmarašu i magnitude 7,6 u centru Elbistana. Nakon potresa dogodilo se 6.212 naknadnih potresa.

Prema posljednjim informacijama, u provincijama Kahramanmaraš, Gaziantep, Şanliurfa, Diyarbakir, Adana, Adiyaman, Osmaniye, Hatay, Kilis, Malatya i Elazıg život je izgubilo ukupno 41.020 građana.

Ukupno 19.436 osoba za traganje i spašavanje, koje čine pripadnici vatrogasni brigada, spasilačkih službi,  udruženja građana i međunarodno osoblje za potragu i spašavanje, radi u regiji.

Pored toga, ukupan broj angažovanih u regionu je 245.198, uključujući AFAD, policiju, žandarmeriju, MSB, UMKE, timove hitne pomoći, lokalno obezbeđenje, lokalne timove podrške i 5.396 volontera.

Kako navode iz AFAD-a angažovani su bageri, traktori, dizalice, buldožeri, kamioni, kamioni za vodu, prikolice, grejderi, vakum kamioni itd. Ukupno je otpremljeno 12.681 vozilo, uključujući građevinsku opremu.

Sa područjem pogođenim zemljotreso koje broji preko 13 miliona stanovika uspostavljen je vazdušni most za transport osoblja i materijala u region. Do sada su 81 helikopter i 72 aviona u sastavu Ratnog vazduhoplovstva, Kopnene vojske, Mornaričke vojske, Komande obalske straže, Generalne komande Žandarmerije, Generalne uprave bezbjednosti, Ministarstva zdravlja i Generalne uprave za šumarstvo, a ukupno je izvršilo 11.907 letova .

Ministarstvo nacionalne odbrane i Komanda obalske straže angažuju ukupno 38 brodova za potrebe otpreme ljudstva, materijala i evakuacije u regiju.

Postavljeno je 216.166 šatora koje su poslala ministarstva, relevantne institucije i druge države i organizacije, te međunarodne organizacije. U region je isporučeno ukupno 3.282.725 ćebadi. Za 78.500 ljudi i usluge privremenog smještaja i smještajnih materijala obezbijedilo je Predsjedništvo za vjerska pitanja (Diyanet).

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Slične vijesti

Najčitanije vesti

Najnovije