U Tutinu nastava na bosanskom jeziku na najvišem nivou (Prilog Behar TV)

Podijelite:

U okviru plana posjeta sandžačkim školama i podjele lektira za nastavu na bosanskom jeziku, nakon novopazarskih osnovnih škola, predsjednica Bošnjačkog nacionalnog vijeća, Misala Pramenković, sa saradnicima, posjetila je OŠ „Vuk Karadžić“, OŠ „Rifat Burdžović Tršo“, Gimnaziju i Tehničku školu u Tutinu i tom prilikom se sastala sa direktorima škola.

Tokom susreta, razgovaralo se o nastavi na maternjem jeziku, te je konstatovano da se upis djece u nastavi na maternjem jeziku odvija uspješno, ali i o zajedničkom djelovanju Vijeća, škola i lokalnih samouprava da proces nastave na bosanskom jeziku bude kvalitetniji i potpuniji.

Predsjednica Vijeća, Misala Pramenković je, nakon posjete školama, čestitajući direktorima i nastavnicima škola, kao i roditeljima i đacima, zbog implementiranja nastave na bosanskom jeziku na području opštine Tutin, u najširem obimu, poručila da je unaprjeđenje nastave kontinuiran proces na kome treba raditi.

“Ono što bih istakla kao jako pozitivnu i ohrabrujuću činjenicu jeste to što se nastava na bosanskom jeziku na teritoriji općine Tutin implementira u nekom najširem obimu. Možemo reći da je u ovom gradu, na teritoriji ove opštine najbolje stanje  odnosu na ostale gradove i opštine u Sandžaku i Srbiji, generalno. Na tome, zaista, želim da čestitam direktorima, nastavnom kadru, roditeljima i đacima, na svijesti. Ono što je pred nama, kao izazov i potreba, je proces unaprjeđenja nastave i to je jedan permanentan, kontinuiran proces na kome konstantno treba raditi”, ocjenila je ona.

Pored podjele lektira osnovnim i srednjim školama Pramenković je najavila niz projekata kojim će podržati nastavu na bosanskom jeziku.

U okviru plana posjeta sandžačkim školama, zvaničnici Bošnjačkog nacionalnog vijeća danas su posjetili srednje škole u Novom Pazaru, Ekonomsko – Trgovinska školu, Medicinsku škola „Dva heroja“ i Gimnazija.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Slične vijesti

Najčitanije vesti

Najnovije