U Tutinu obilježen 21. februar – Dan školstva na bosanskom jeziku (Video)

Podijelite:

Prigodnim kulturno umjetničkim programom učenici OŠ „Vuk Karadžić“ u Tutinu obilježili su Dan maternjeg jezika i Dan školstva na bosanskom jeziku.

Generalna skupština UNESKO 1999. godine proglasila je 21. februar za Međunarodni dan maternjeg jezika.

Kao izborni nastavni predmet za učenike osnovnih škola Bosanski jezik je uveden u školama u Novom Pazaru, Tutinu, Sjenici i jednim dijelom u Prijepolju 2009. godine.

„Obilježavanje Dana maternjeg jezika je izuzetno bitno za sve nacije i mi se ponosimo što u našoj školi tradicionalno veće drugi niz godina obilježavamo ovaj značajan datum“, kazala je Mersija Kačapor, profesorica razredne nastave u ovoj školi.

Kačapor ističe da su učešće u realizaciji ovog programa uzeli učitelji nastavnici i učenici škole u saradnji sa timom za kulturne i javne djelatnosti, a da je cilj obilježavanja ovog dana očuvanje maternjeg jezika kulture i tradicije.

Prvi javni čas bosanskog jezika u Sandžaku održan je 20. oktobra 2004. godine u OŠ “Ibrahim Bakić”, u Ljeskovi, općina Tutin. To je bio prvi čas bosanskog jezika na području Sandžaka, od zabrane upotrebe tog jezika 1907. godine.

Cjelokupna nastava na bosanskom jeziku u osnovnim školama na području regije Sandžak u Srbiji počela je da se uvodi 21. februara 2013. godine i taj datum je Bošnjačko nacionalno vijeće (BNV), kao zvanično predstavničko tijelo Bošnjaka u Srbiji, proglasilo kao Dan školstva na bosanskom jeziku u Sandžaku.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Slične vijesti

Najčitanije vesti

Najnovije