UNS: Ministarstvo informisanja ipak da dostavi biografije kandidata za medijske komisije

Podijelite:

Povjerenik za informacije od javnog značaja i zaštitu podataka o ličnosti je poništio rješenje kojim je Ministarstvo informisanja i telekomunikacija odbilo da Udruženju novinara Srbije (UNS) dostavi profesionalne biografije osoba koje su se prijavile za članove komisija za ocjenjivanje medijskih projekata na konkursima koje je Ministarstvo raspisalo ove godine.

Ministarstvo je u rešenju koje je Povjerenik poništio, navelo da informaciju ne mogu dostaviti jer se radi o podacima o ličnosti, a da osobe koje su se prijavile za učešće u komisijama, nisu dale saglasnost da ti podaci budu objavljeni.

UNS je u žalbi Povjereniku podsjetio da u Pravilniku o sufinansiranju projekata piše da se za člana komisije imenuje “lice koje je nezavisni stručnjak za medije ili medijski radnik” i istakla da profesionalne biografije nezavisnih medijskih stručnjaka, odnosno medijskih radnika, ne mogu biti zaštićeni podaci o ličnosti.

Medijski eksperti koje je ove godine ministarstvo izabralo za članove komisija raspolagali su 310 miliona dinara.

Novopazarskim medijima, nekim nevladinim organizacijama (NVO) i nezavisnim produkcijama ove godine ministarstvo je odobrilo više od 14 miliona dinara.

Po odobrenim sredstvima, na vrhu je NVO Akademska inicijativa „Forum 10“, koja je za šest projekata dobila 4,1 milion dinara.

Stav UNS-a je, kako se navodi u žalbi, da stručna i zainteresovana javnost imaju interes da znaju ko čini komisije koje odlučuju o dodjeli novca za medijske projekte, ali i kome nije pružena šansa da postane član komisije.

Povjerenik je u rješenju naveo da je Ministarstvo pogriješilo jer je odbilo zahtjev prije nego što je utvrdilo sve činjenice značajne za odlučivanje, kao što je propisano Zakonom o opštem upravnom postupku, objavilo je UNS.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Slične vijesti

Najčitanije vesti

Najnovije