Usvojena rezolucija u UN-u: Međunarodni sud pravde da se izjasni o izraelskoj okupaciji Palestine

Podijelite:

Generalna skupština Ujedinjenih nacija (UN) usvojila je u petak rezoluciju kojom se od Međunarodnog suda pravde (ICJ) traži da iznese savjetodavno mišljenje o pravnim posljedicama izraelske okupacije palestinskih teritorija, javlja Anadolu Agency (AA).

Za rezoluciju je glasalo 87 država članica, dok je protiv glasalo 26 zemalja, među kojima Izrael i Sjedinjene Američke Države. Uzdržane su bile 53 zemlje.

Rezolucijom je od suda sa sjedištem u Hagu zatraženo da iznese svoje mišljenje “o pravnim posljedicama koje proizlaze iz kontinuiranog kršenja prava palestinskog naroda na samoopredjeljenje od strane Izraela, iz njegove produžene okupacije, naseljavanja i aneksije palestinske teritorije okupirane od 1967. godine, uključujući mjere usmjerene na promjenu demografskog sastava”.

Izraelski ambasador pri UN-u Gilad Erdan osudio je usvajanje rezolucije i rekao da je to “odvratna odluka” i “sramota za UN i svaku zemlju koja je podržava”.

“Svaka odluka pravosudnog organa koji dobija mandat od moralno bankrotiranih i ispolitizovanih UN je potpuno nelegitimna”, rekao je Erdan.

Palestinski ambasador Riyad Mansour je poručio:

“Ovo glasanje dolazi dan nakon što je formirana nova Vlada Izraela koja je najavila da će ubrzati kolonijalnu i rasističku politiku protiv palestinskog naroda.”

Sud UN-a je posljednji put razmatrao izraelsko-palestinski sukob 2014. godine.

Tagovi: Palestina UN

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Slične vijesti

Najčitanije vesti

Najnovije